Det schweiziska företaget Sportradar, som på bland annat Uefas uppdrag arbetar med att avslöja matchfixning, bedömer att åtta matcher i superettan var uppgjorda säsongen 2015. Den näst högsta division i svensk fotboll pekas ut som en högriskserie när det gäller risken för att drabbas av spelrelaterad korruption. En anledning är mycket stora summor som satsas på matcherna i Asien.
I en rapport från april i fjol, som Uppdrag granskning och DN har tagit del av, uppskattar Sportradar att spelet på en genomsnittlig match i superettan 2015 omsatte drygt 35 miljoner kronor.
Den största delen av pengarna satsas inte i Europa utan i Asien. Enligt Sportradars analys görs 70 procent av insatserna på den asiatiska marknaden medan bara 30 procent spelas i resten av världen.
”Låter helt normalt”
Den kanadensiske forskaren och journalisten Declan Hill är en av världens ledande experter på matchfixing och har skrivit två böcker i ämnet. Under arbetet med den första, ”The Fix” infiltrerade han ett asiatiskt spelsyndikat och kunde rapportera om hur matchfixare beslutat sig för att flytta sin verksamhet till Europa. Hill hjälper organisationer i bekämpningen av matchfixning och har på senare tid bland annat bistått Norge under upprättandet av en nationell plattform.
Hill bedömer Sportradars uppgifter som fullt rimliga.
– Det låter helt normalt. Vi har en liga i Kanada, där matcherna ses av några dussin människor, och den asiatiska spelmarknaden spelar hundratusentals euro på dem. Problemet både Sverige och Kanada har är att ligorna delvis spelas under en annan tid av året jämfört med många andra europeiska ligor och därför får mer spel på sig än de normalt borde ha, säger Hill.
Inte bara fotbollen drabbad
Spel är enormt populärt i Asien och den höga omsättningen hos spelbolagen drivs av att matcherna från Europa visas live och ofta på bästa sändningstid. Det har ökat utbudet från ett starkt växande antal spelbolag. Sportradar bedömer att över 300 bolag i världen erbjuder spel på allsvenskan och superettan.
Samtidigt har onlinespelet gjort det enklare att spela och svårare att upptäcka riggade matcher – inte bara inom fotbollen. Tennis och cricket är andra sporter som drabbats hårt av matchfixning. De asiatiska speljättarna godkänner mycket stora insatser från enskilda spelare. Enligt Declan Hill är den främsta orsaken till att matchfixare spelar i Asien att de vill dölja sina insatser.
– Jag har pratat med en rad matchfixare. Deras stora problem är inte att hitta fotbollsspelare eller domare att muta, utmaningen är att fixa matcher så att ingen på spelmarknaden kan se vad de gör. Om de spelar hos asiatiska bookmakers är det mycket, mycket enklare att dölja fixandet, säger Hill och förklarar att det är vanligt att matchfixare använder sig av kumpaner i andra länder för att göra stora insatser i Asien.
– Vi har ett nätverk av fixare i Kanada som går genom nio länder, så de här nätverken är i högsta grad internationella, säger Hill.
Superettan en högriskserie
Sportradar klassar superettan som en högriskserie, men Svenska fotbollförbundet har även pekat ut division 1 som en serie med hög risknivå och den gångna säsongen har det genomförts omfattande utbildningsarbete i preventivt syfte hos lag i denna division.
Svensk idrott anses enligt Sportradar generellt ha en hög risknivå. Ishockey, basket och handboll ligger på nivå fyra av fem (hög risk) medan bandy klassas som nummer tre (stark risk).
Enligt företagets rapport, som såväl Svenska Fotbollförbundet, svensk polis samt Riksenheten mot korruption har tagit del av er, upptäckte säkerhetssystemet 518 fotbollsmatcher i världen under 2015 som misstänks ha varit riggade – åtta av dessa spelades i superettan.
Omfattningen kan vara ännu större
Men omfattningen av matchfixningen kan vara större än så. DN/UG har endast haft tillgång till Sportradars rapport för 2015.
Alex Inglot, kommunikationsansvarig på företaget, säger i ett mejl att rapporten enbart är avsedd för de organisationer man samarbetar med.
– Tyvärr, på grund av vårt partnerskap, kan vi inte avslöja eller bekräfta någon av den information ni efterfrågar, skriver Inglot.