Via mobiloperatörerna kontrollerar regimerna sina egna medborgare – och tystar de kritiska röster som kan spåras. Foto: SVT

Teliasonera i hemligt samarbete med diktaturer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svenska telejätten Teliasonera samarbetar i hemlighet med säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer.

Via mobiloperatörerna kontrollerar regimerna sina egna medborgare – och tystar de kritiska röster som kan spåras.

(Sändes 18/4 2012)

En fjärdedel av Teliasoneras färska rekordvinst på 36 miljarder kronor kommer från dotterbolag i Centralasien och från hårdföra diktaturer i det forna Sovjetunionen som Azerbadzjan, Vitryssland och Uzbekistan.

Utåt sett vill företaget ge bilden av att de ”gynnar den demokratiska utvecklingen” genom sin närvaro.

I själva verket används mobiloperatörerna som ett viktigt redskap för regimerna – när de egna medborgarna förtrycks.

I Vitryssland som styrs av mannen som kallas ”Europas sista diktator” – Alexandr Lukasjanko är Teliasonera till exempel indirekt storägare i mobiloperatören Life.

Spårar och avlyssnar egna befolkningen

Där använder regimen mobiloperatören för att spåra, kartlägga och avlyssna människor som är kritiska mot hur landet styrs.

– I princip görs detta hela tiden mer eller mindre på varje människa som på det minsta sätt antytt att han stödjer den politiska oppositionen, säger Pavel Privalov, som själv greps förra sommaren när han försökte organisera en demonstration via sociala medier.

Flera personer som gripits och trakasserats av polis och säkerhetstjänst har också fått veta att de spårats via bolaget Life där de varit kunder.

”Ingen kommer att undgå straff”

Och de vitryska myndigheterna har varit tydliga i sina budskap till befolkningen. Efter att demonstrationer slagits ned efter förra valnatten i Vitryssland började telefonerna ringa hos tusentals människor. Inrikesministern Anatolij Kulesjov slog fast att alla som rymde från torget där protesterna mot valresultatet hölls skulle identifieras, gripas och anklagas.

– Ingen kommer att undgå straff. Jag har alla resurser för att genomföra det, sade han.

Uppdrag gransknings kartläggning visar att samtliga av Teliasoneras bolag i östdiktaturer samarbetar med säkerhetstjänsterna i regimernas jakt på kritiker och oliktänkande.

Säkerhetstjänster har fått fritt spelrum

Mobiloperatörerna låter säkerhetstjänsterna vara inkopplade rakt in i telefonsystemens ryggrad, där de enkelt kan plocka ut all information de är intresserade av och fritt välja vilka de ska avlyssna.

– Det finns inte någon gräns för hur mycket man avlyssnar, ingen alls, en högt uppsatt källa som arbetet med Teliasoneras expansion i öst.

Cecilia Edström, kommunikationsdirektör Teliasonera, ser det som ”problematiskt” att tekniken används för att kränka människor. Men bara för att tekniken kan användas i dåliga syften tycker hon inte att det är skäl nog att inte tillhandahålla möjligheten till mobil kommunikation också i de utpekade länderna.

– Det finns långtgående befogenheter för polismyndigheten i många länder att få information ur näten. Vi fattar aldrig beslut om vad som är brott eller inte, utan vi har att tillhandahålla information under vissa förutsättningar. Och det måste vi göra. Det är självklart ett problem när tekniken används för att kränka mänskliga rättigheter, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.