Emerson Araya: – Jag skriver till er med anledning att jag måste börja tillaga och servera mindre mat. Jag tycker själv det är tråkigt, men jag ska försöka tillaga mat så att ni kan bli mätta men det är svårt. Tack för er förståelse. Kocken Emerson
I augusti 2013 anställs Emerson Araya som kock på en förskola mitt i Stockholm. I 12 år har han lagat mat till barn på både skolor och förskolor. Nu har han börjat på Hälsans förskola. Men inget blir som han trott.
Till sist skickar han ett till sina kolleger där han skriver att det finns för lite mat för att göra barnen och personalen mätta.
Han vet inte att han bara är en i raden av kockar som ställts inför en närmast omöjlig uppgift.
Den här historien börjar fyra år tidigare. I Nacka, utanför Stockholm.
Jannika Drugge: – Först låg det nära, sen så var det ju Hälsans förskola. Så de skulle ju ha fokus på hälsa, rörelse och bra mat. Bland annat.
Reporter: – Hur fick du veta att det var det som var deras.
Jannika Drugge: – Det var det de sa när jag var där på besök. Så att så var det.
Reporter: – Hur var första intrycket?
Jannika Drugge: – Ja men det var bra.
Jannika Drugges son är 13 månader när han börjar på den nyöppnade fristående förskolan i Nacka. Det är november 2009, Jannika är 24 år, ensamstående och ska tillbaka till heltidsjobbet på kontor.
Hon tycker att förskolan verkar bra men märker snart att det är något som inte stämmer.
Jannika Drugge: – Det som vi reagerade på var att trots att de hade en sådan fruktansvärd personalbrist så tog de in fler och fler barn. Man visste aldrig vem som tog emot barnen när man lämnade dem, det var alltid vikarier.
Petra Kromnow: - Andra foten. Ät upp nu så kan vi komma iväg. Vill du ha en sked till?
Ett halvår senare flyttar Petra Kromnow och hennes familj hem till Sverige efter fyra år i Tyskland. Sonen Nils får plats på Hälsans förskola i Nacka.
Reporter: Kan du beskriva hur det var att lämna din son på mornarna?
Petra Kromnow: – Man fick gå runt och leta efter någon som kunde ta emot. Hallå? Är det någon här? Man gick in och tittade och till slut kanske man hittade någon. Det var sådant kaos på allting, det fanns inte leksaker nog, det fanns ingen sand i sandlådan.
Det händer att personal lämnas ensam med stora barngrupper och föräldrarna kräver att ledningen tar tag i problemen.
Jannika Drugge: – De skyllde bara i från sig, på personalen. Det var så här – “Vi är medvetna om problemen men det är ni som hämtar era barn för sent och det är personalen som överdriver”. Man kom ingenstans alls på de där mötena. Och det vart ingen förbättring.
Efter två år av klagomål bestämmer sig Hälsans förskola för att anställa en verksamhetschef.
”Eva”: – Jag såg en annons i tidningen. Och hade egentligen inte alls tänkt söka något jobb där, men det var något nytt. Det var hälsa, friskvård, rörelse. Sunda livsvanor och det är sådant som jag står för och tycker att det är viktigt att förskolan ger alla barn en bra start i livet. Så ur det perspektivet sökte jag.
”Eva”, som vi kallar henne, anställs som chef på huvudkontoret. Hon ställer upp på intervju mot löftet att hennes namn och bild inte kommer att visas. Hon har jobbat inom förskolan sen tidigt 80-tal och varit förskolechef sen 90-talet.
Nu ska hon vara med och utveckla verksamheten och hon får ett första uppdrag på förskolan i Nacka.
”Eva”: – Ja jag fick ju också ett uppdrag när jag kom från styrelsen, som jag tyckte var spännande, och det var att ta reda på varför det var sådan genomströmning på personal. Varför så många slutade.
Lokalen är tillfällig tills kommunen byggt den nya byggnaden där Hälsans förskola ska vara. Och i Evas uppdrag ligger att göra föräldrarna nöjda.
Eva berättar att vissa rum på förskolan hade varken möbler eller leksaker så hon handlade det hon kallar för basmaterial. En lekställning, bollar, lite byggmaterial för de mindre barnen.
”Eva”: – Jag handlade ja. Och då blev jag ju uppkallad och utskälld av hela styrelsen.
Reporter: – Uppkallad?
”Eva”: På huvudkontoret. Och fick sitta själv och de satt mitt emot mig tre personer – spände ögonen i mig – och sa att jag hade gjort ett väldigt dåligt jobb. Och att de var väldigt upprörda för de behövde de här pengarna för att kunna skaffa fler förskolor, inte till att jag skulle göra av med pengarna. Så då började jag väl förstå att jag hade hamnat i klistret. Riktigt rejält. För det var ju stick i stäv mot vad vi hade sagt från början. Då förstod jag att det här kommer inte att lösa sig på något bra sätt.
Det börjar allt fler barn och inskolningarna pågår för fullt.
Efter ett tag märker föräldrarna att det finns ett annat problem än för lite personal och leksaker.
Barnen är hungriga när de hämtas på eftermiddagarna.
Jannika Drugge: – Här är köket.
Jannika Drugge: – Till slut fick de så lite mat att det kom hit en praktikant som ställde sig och bakade bröd här på mornarna.
Reporter: – Nähä.
Jannika Drugge: – Jo det är sant.
Reporter: – Vad fick ni höra om det?
Jannika Drugge: – Det var personalen som sa det, men vi fick inte säga något för dem.
Reporter: – Och vad sa personalen?
Jannika Drugge: – Att de var ju hungriga, de fick ju jättelite mat. De fick knäckebröd och vatten.
”Eva”: - Sen kom jag till förskolan en morgon och då visade det sig att barnen fick vatten och hårt bröd till frukost. Och nu pratar vi igen om väldigt små barn. Och jag reagerade jättestarkt på det. Och frågade personalen men hur tänkte ni nu? Varför ger ni barnen vatten och hårt bröd till frukost?
”Eva”: - Och då svarade de, ja vi har bett om mer pengar flera gånger men vi får inte mer. Vi har 300 kr i veckan och det ska räcka till frukt och mjukt bröd och fil, och sådana saker. Och mjölk. Och det räcker ungefär i tre dagar, sen är det slut så de andra två dagarna kan inte barnen få något av det här. Och jag trodde ju att det var ett skämt. Att det var ett missförstånd såklart, så jag sa att jag har ett kort här till affären – jag går och handlar. Så jag gick och handlade och tänkte att det här var bara ett dumt missförstånd förstås. Men då hände samma sak igen att då blev jag igen uppkallad och då sa ju vd:n till mig att jag var inte anställd för att vara ett fackligt ombud för personalen utan jag var anställd för att vara chef. Och jag var väldigt dålig på mitt jobb. Var hennes uppfattning. Hon ansåg att jag inte klarade av mitt jobb överhuvudtaget.
Reporter: – Men alltså, de kan ju inte haft knäckebröd och vatten till frukost?
”Eva”: - Jo de hade knäckebröd och vatten. Och det var samma argument där att pengarna skulle inte räcka till att göra deras vision. De sa att vi ska ha hög beläggning och låga kostnader för att vi ska kunna nå våran vision som var 50 förskolor på fem år.
Eva går ut från mötet – och sätter sig framför sin dator. Hon kan inte riktigt bedöma vad det är som händer, men nu förstår hon varför personalen på förskolan slutar. Hon stänger av datorn, reser sig och går hem. Och hon kommer inte tillbaka. Det tog sex veckor innan hon sa upp sig.
Men Petra och Jannika – de är kvar med sina söner på förskolan.
Tillsammans med några andra föräldrar startar de en sluten grupp på Facebook.
Nu är matbristen så tydlig att föräldrarna själva går och handlar.
Jag och “Lena” har gjort veckan Mellis inköp:
* 4 st Megastor Cornflakes paket
* 4st 1,5 L Mellanmjölk
* 2 L laktosfri mjölk
* 2 L A-fil (fanns inte flera i butiken)
* 2 stora Milda paket
* 4 st kaviar tuber
* 4 stora paket pulver Nyponsoppa
* 1 paket Messmör
* 4 st dubbelpaket knäckebröd
* 4 paket mjukt grovt bröd
* 4 st Riskakor
* 3 kg äpplen
* 4 st gurkor
* 2 korgar Kiwi
Slutsumma: 717 kr.
Jag och “Lena” har lagt ut, om någon vill vara med och dela på kostnaden är ni hemskt välkomna. Annars kanske någon annan kan köpa nästa vecka.
Petra Kromnow: – I den här Facebook-gruppen så la vi ju ut allting. Vi sa det att vi måste ju agera, jag började kontakta kommunen.
Kommunala förskolor granskas av Skolinspektionen. För fristående förskolor är det istället kommunen som ansvarar för tillsynen.
Hos Nacka kommun hittar jag flera klagomål som rör Hälsans förskola.
Oroliga föräldrar berättar om en otrygg verksamhet och förskolechefer vittnar om att olyckor skett eftersom förskolan är underbemannad.
Vad är det egentligen som hänt på förskolan i Nacka?
Jag vill träffa företagets vd, Malin Hökeberg för en intervju.
Malin Hökeberg: - Malin Hökeberg.
Reporter: - Hejsan Malin, jag heter Jorun Collin och ringer från Sveriges Television och Uppdrag granskning.
Malin Hökeberg: - Hej!
Reporter: – Hej. Jag har några frågor om Hälsans förskola.
Malin Hökeberg: - Ok. Ja jag svarar jättegärna men just nu passar inte, jag är faktiskt hemma och vab:ar. Kan inte vi boka en tid?
Reporter: - Väldigt gärna. Hur ser det ut tisdag, onsdag nästa vecka? Någon av dom?
Malin Hökeberg: - Vet du, om du skulle kunna mejla mig för jag har inte... med mina barn så jag har väldigt svårt att kolla mitt schema nu. Men skulle du kunna mejla mig så kan jag återkomma med en tid som passar mig?
Reporter: – Absolut! Det gör jag.
Malin Hökeberg: - Det vore jättebra.
Reporter: – Ja men toppen, då hörs vi igen. Hej!
Malin Hökeberg: - Det låter jättebra. Hej då.
Jag mejlar henne förslag på när vi kan ses och ber henne återkomma. Men det kommer att bli svårt att få till ett möte.
Reporter: – Men om det var så illa då som du säger. Varför hade du kvar din son?
Jannika Drugge: – Jag hade inget annat alternativ just då för det är ju dagisköer och mitt i terminen. Det var hemskt. I slutet där efter att jag hade hämtat honom och det var så där mycket barn och ensam personal då gick jag ner i arbetstid så att jag kunde hämta honom innan tre varje dag. Och vissa föräldrar tog ut föräldraledighet, andra tog ledigt från jobbet för att slippa lämna dom där. För det är omöjligt att hålla koll på så många barn så det är ett under att de inte gjorde sig mer illa än vad de gjorde.
Hälsans förskola som skulle vara så bra har blivit något helt annat för föräldrarna i Nacka.
Men medan krisen pågår för fullt, så fortsätter företaget Hälsans förskola att växa.
För det här handlar inte bara om en förskola i en förort till Stockholm.
Det här handlar om ett bolag med stora planer.
Det var här allt började. Företaget öppnade sin första avdelning vid torget i Rinkeby 2007. Två år senare invigs nya förskolor i Märsta och i Nacka.
Och företaget vill fortsätta växa.
I början av 2011 startar dom två nya förskolor. I Vårberg i Stockholm och i Gottsunda i Uppsala.
Men företaget letar också efter förskolor att ta över. I Älvsjö utanför Stockholm ligger en annan fristående förskola, som har stora ambitioner när det gäller barnens mat.
Maria Vallenor: - Det skulle vara bra mat, det var det viktigaste. Det var nästan inga begränsningar på maten det skulle vara närodlat och närproducerat och nötköttet var från en gård i Roslagen. Och köttet för övrigt det skulle vara svenskt. Och när vi serverade korv så skulle det vara hög kötthalt i korven det var viktigt.
Maria Vallenor är kock på förskolan i Älvsjö. Hon har många års erfarenhet från skola och förskola och nu blir Hälsans förskola hennes nya arbetsgivare.
Maria Vallenor: - Hälsans förskola det lät ju bra. Vi trodde att det skulle bli bra, för det lät ju bra. Redan i april så kom chefen och sa att vi hade förbrukat hela årets budget för mat – matbudget.
Reporter: – Och hur länge hade du jobbat för dem då? Hur länge hade de styrt skolan?
Maria Vallenor: - Ja de hade bara vart där någon månad. De kom på vårkanten, om det var februari eller mars det kommer jag inte ihåg, men de kom på våren i alla fall och köpte hela verksamheten och i april fick vi reda på att vi gjort av med hela årets matbudget.
Reporter: – Det var du som hade gjort av med den?
Maria Vallenor: - Ja. Typ.
Reporter: – Vad sa dom då?
Maria Vallenor: - Nej, att vi fick inte fortsätta så, vi fick skära ner på det mesta.
Reporter: – Men det kanske hade varit lite väl mycket att köpa så hög kötthalt på korven.
Maria Vallenor: - Ja, det kan väl tänkas. Men man behöver ju inte gå från det bästa till det sämsta. Vi skulle köpa den absolut billigaste korven sa hon. Och jag talade om för henne att vi hade haft bättre korv tidigare med högre kötthalt. Ja men det märker inte barnen sa hon.
Reporter: – Gör dom det då? De kanske inte märker det?
Maria Vallenor: - Nej, jag vet inte, de kanske inte märker det men man vill väl ändå att barnen ska ha bra mat? Som förälder, jag har ju själv barn, så vill man ju hellre att det ska vara kvalité på maten än bara det billigaste.
Maria berättar att förskolans ägare kom till köket och gick igenom hur maten skulle lagas. Tidigare hade Maria serverat mjukt bröd till frukosten. Men det var det slut på nu.
Maria Vallenor: - Och vad jag reagerade på var att de allra minsta barnen de hade ju knappt nå tänder. De var ju bara ett år de minsta och hade kanske bara två tänder eller inga alls. Och jag sa att vi måste få beställa hem något till som de kan äta – typ delikatessbröd.
Reporter: – Som är lite mjukare?
Maria Vallenor: - Det är lite tunnare skivor. Men det fick jag inte heller – för det var onyttigt. Ja men det finns ju fullkorn sa jag – men det fick jag i alla fall inte beställa hem. De små barnen fick tugga med gommen. Knäckebrödet mjukades upp i gommen sa hon.
Reporter: – Sa chefen för Hälsans förskola det?
Maria Vallenor: - Ja.
Reporter: – Och vad var motiveringen till att du inte fick köpa det tunnare brödet?
Maria Vallenor: - Det var onyttigt sa dom.
Reporter: – Och vad tror du om det?
Maria Vallenor: - Nej, det tror jag inte på. Jag tror snarare på att det var för dyrt. För det är dyrare.
Vilka är det egentligen som står bakom företaget?
Narges Moshiri är förskolläraren som tillsammans med sin man Bijan Fahimi startade Hälsans förskola 2007. Fahimi satt under flera år i folkpartiets styrelse och har varit ersättare i riksdagen och Europaparlamentet.
Han äger och driver en pr-byrå och har styrelseposter i tunga organisationer som Svenskt Näringsliv och arbetsgivarorganisationen Almega.
Till en början är Narges Moshiri vd för Hälsans förskola, men 2012 tar Malin Hökeberg över vd-posten samtidigt som hon också blir delägare i företaget.
Jag får några interna från Hälsans förskola skickade till mig av en anonym källa. Det är en presentation på 42 sidor som är döpt “Mål och Vision”.
Citat från dokumenten:
”Hög lönsamhet gör att vi kan växa med egna resurser”
Hur förblir vi lönsamma?
– Hög beläggning (snabb beläggning vid nyetablering)
– Kostnads kontroll
– Effektiv organisation
Dokumentet visar på stora visioner.
Målet är att 2015 ha 50 förskolor och en omsättning på 300 miljoner kronor.
De vill expandera till andra delar av Sverige dit fristående förskolor ännu inte nått.
De har höga lönsamhetsmål och nya förskolor ska snabbt gå med vinst.
Samtidigt, samma år som de formulerar sina visioner, stormar det rejält i Nacka. För vad betyder egentligen “Kostnadskontroll” på Hälsans förskola?
Förskolan i Nacka har fem platschefer under två år – jag får kontakt med flera av dom.
Förskolechef 1: – Jag ansvarade för flera olika förskolor. Jag skulle vara kostnadseffektiv sa dom, det betydde snål. En full förskola och fullt med personal, då var vi 65 personer och jag fick beställa in ett femtiotal portioner mat. Det är klart att alla inte blir mätta då.
Förskolechef 2: – “De frågade ‘Går det att dra ner ännu mer? På fredagar? Behövs verkligen pålägg utifrån ett näringsperspektiv?’ Mellis var knäckebröd och vatten. Jag sa upp mig.
Förskolechef 3: – Jag hade jobbat på förskola sen 1972 och hade mycket erfarenhet. Det jag såg på Hälsans förskola hade jag aldrig tidigare varit med om. Ihopplockade möbler, skitsaker. Det var så skruttit. Trodde att jag kommit till Ryssland. Och så maten. Om vi hade 40 barn och 10 vuxna, så fick vi minska 10 till 15 portioner. Det var vedervärdigt och jag sa upp mig.
Klagomålen i Nacka blir till sist så många att kommunen griper in.
Linda Norberg är ordförande i utbildningsnämnden. Hon var ansvarig när Hälsans förskola etablerade sig i kommunen.
Linda Norberg: – Vi har ett drygt 60-tal anordnare i Nacka. Det är allt från små föräldrakooperativ till större företag som till exempel Pysslingen. Men Hälsans förskola är bland, utan tvekan bland det mest flagranta klagomålsärendet som vi någonsin haft.
Reporter: – En förskolechef som jag pratat med beskriver det som att det var som att komma till Ryssland – vad tänker du när du hör det?
Linda Norberg: – Det är inte den standarden jag vill ha på förskolor i Nacka.
Reporter: – Förskolechefer och föräldrar som jag har pratat med dom berättar om knäckebröd och vatten till frukost och mellanmål, har du hört det?
Linda Norberg: – Jag har inte hört just den beskrivningen men jag vet att det har funnits synpunkter och klagomål på måltidsupplevelsen och också måltiderna.
Efter två år av anmälningar hotar Nacka kommun att dra in tillståndet och ställer på ägarna.
Kritiken handlar främst om att barnens miljö inte är trygg och säker. Och Hälsans förskola bestämmer sig för att lämna kommunen.
Men frågan om maten utreds aldrig och nämns inte bland bristerna.
Linda Norberg: – Vi tittade på måltiderna utifrån de klagomål som dök upp men vi har inte med det i auktorisationen för det finns inget tydligt lagstöd för den typen av klagomålshantering i förhållande till tillståndet att driva förskola. Det är rekommendationer från Livsmedelsverket.
Reporter: – Men maten faller under det som beskrivs som “omsorg” i skollagen och omsorgen är ju oerhört viktig?
Linda Norberg: – Absolut och en av de största bristerna som Hälsans förskola hade.
Reporter: – Men även Nacka kommuns utredare har ju konstaterat att det var mycket klagomål på just maten är inte det viktigt att lyfta upp då och utreda ordentligt – Hur ser det egentligen ut med maten?
Linda Norberg: – Absolut är det det och ska vi göra ett nytt föreläggande framöver så är det definitivt något jag kan tänka mig att ha med mig att vi också dokumenterar det tydligare.
Reporter: – Hälsan de öppnar i augusti 2009, i december 2009 börjar ni få de första anmälningarna och sen får ni en strid ström av anmälningar under hela 2010 och hela 2011 – först i slutet av 2011 kommer ni med de här punkterna som ni tycker att Hälsans förskola inte uppfyller – varför tog det så lång tid?
Linda Norberg: – Med facit i hand så tog det ju väldigt lång tid eftersom vi nu också har ett facit som säger att Hälsans förskola inte kan driva förskola i Nacka och inte bör driva förskola i Nacka.
Jannika Drugge: – Det var jätteskönt. Då kändes det som att vi hade vunnit. Och sen marknadsföra sig som Hälsans förskola, det är helt sjukt bara det. Tycker jag.
Förskolan i Nacka stängs och bommas igen i slutet av 2011. Efter turbulensen ligger företaget efter i sina expansions-planer.
I februari slås portarna upp till en ny förskola i Årsta i Uppsala, i maj tar dom över en förskola på Södermalm i Stockholm och sen öppnar ytterligare en förskola på Kungsholmen.
Nu fördubblas antalet platser på Hälsans förskola.
Men de ansvariga i Stockholms stad, där Hälsans förskola nu öppnar i lokal efter lokal, har ingen aning om vad som precis hänt i grannkommunen Nacka.
Stefan Larsson Lindmark: – Mitt uppdrag det är att i första hand granska de förskolor som ligger inom Stockholms stads gränser det är det som ingår i tillsynsansvaret för utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.
Reporter: – Men om de bedriver, alltså samma företag har en förskola i grannkommunen och de driver den så dåligt att de får inte fortsatt förtroende men samtidigt så öppnar de inom ditt område – är det inte relevant för dig då att veta?
Stefan Larsson Lindmark: – Man kan säga så här – i vårt tillsynsarbete är all information vi kan få gynnar ju vår verksamhet att vi ser till att barnen i Stockholm stad har en god förskoleverksamhet.
På den nystartade förskolan på Kungsholmen i Stockholm har Daniel Vikenmarks son, som är ett och ett halvt år, just börjat.
Det är hans första barn och Daniel vet inte riktigt vad han ska förvänta sig. Första intrycket är bra.
Daniel Vikenmark: – Vi kände att det här kör vi på. Och de hade eget kök – de lagade maten där. Det tyckte jag var jättebra.
Han märker ett par gånger att sonens blöja inte är bytt, säger till personalen, och tänker inte mer på det.
Men så en dag får Daniel ett .
Stefan Larsson Lindmark: – Det var i början av september så gick det ut ett mejl från en annan förälder som hade sitt barn där tidigare men som tog bort barnet innan sommaren och vad dom hade sett och uppmärksammat. Och de rekommenderade alla att ta sina barn från det här dagiset.
Bristerna radas upp. Exceptionellt stor personalomsättning, såriga rumpor efter dyblöta blöjor, en miljö som mest liknar förvaring och så kommer det igen.
Maten. En så låg matbudget att det rimmar illa med konceptet “Hälsans förskola”.
Föräldrarna på Kungsholmen börjar diskutera med varandra precis som föräldrarna i Nacka gjorde.
Förälder: – ”Jag trodde inte mina ögon när jag såg vad de hade serverat till lunch för inte så länge sedan. – Tog bild och bifogat detta till er. Jag fick tårar i ögonen som mamma när jag såg att min dotter och alla andra fick bara detta serverad till lunch. Andra gånger när jag har hämtat runt mellis så har jag sett att de serverar bara riskakor eller skorpor UTAN pålägg!!!
Föräldrarna kräver svar på sina frågor och i september 2013 hålls ett krismöte.
Daniel Vikenmark: – Varje punkt man diskuterade från mejlet så var det alltid någon annans fel. I många frågor när det gällde personalfrågor, varför personalen slutat, då fick man inte nämna det pga av sekretess för den här personen. Men när vi tog upp den dåliga maten och visade ett foto på en av luncherna då hängde han ut kocken med namn och allt och sa att det var hans fel.
Reporter: – Vad tänkte du då?
Daniel Vikenmark: – Jag är ganska övertygad om att personalen gör sitt bästa under de förutsättningar som de har, jag tror inte att det är lätt att jobba när man har en ledning som hela tiden försöker pressa det yttersta ur en.
Tre dagar efter mötet skickas det ut ett mejl där vd:n Malin Hökeberg svarar på kritiken.
“Förskolan Kronan startades för ett år sedan. Verksamheten präglades av en del problem som är inte helt ovanliga för en nystartad enhet.
Det stämmer att vi under året hade problem med våra rutiner kring blöjbyten. Under våren har vi etablerat skriftliga rutiner för när blöjor ska bytas
Vi hade kvalitetsproblem i köket mellan april – juni. Emerson som började i augusti har lång erfarenhet av att arbeta i förskolekök och har en gedigen kunskap om egenkontroll, allergier och näringslära vilket lett till en dramatisk förbättring av maten.”
En dramatisk förbättring av maten efter tidigare kvalitetsproblem skriver vd:n. Men vad hon ännu inte vet – det är att kocken hon pratar om – Emerson, kommer att berätta för oss hur det verkligen ligger till.
Jag försöker återigen att få träffa Malin Hökeberg men hon meddelar att hon vill svara på mina frågor via mejl. Så jag skickar henne mina frågor.
Jag får kontakt med allt fler kockar som under olika perioder arbetat på Hälsans förskola. De berättar oberoende av varandra om hur budgeten var så liten att det var omöjligt att laga bra mat. Hur de ibland bara hade råd med knäckebröd och skorpor utan pålägg till mellanmål.
Kockarna berättar att de hade tolv kronor per barn och dag. Det skulle räcka till frukost, lunch, mellanmål och frukt. Och av den budgeten skulle även personalen äta. De vuxnas mat skulle alltså tas av barnens.
Jag gör ett stickprov och frågar 10 kommuner hur förskolornas matbudget ser ut.
Svaren varierar mellan drygt 15 kronor som lägst och 30 som högst.
Ingen av dem låter personalen äta från barnens budget.
Jag får tag i ett som Hälsans förskolas VD Malin Hökeberg, skickat till en i personalen. Där bekräftar hon det kockarna berättat.
Reporter: – ”Angående budgeten i köket, så brukar vi inte räkna de vuxna, utan 12 kronor per barn inkluderar maten till barn och vuxna.” Fungerar det?
Jessica Malmberg: – Två tre månader hade jag jobbat då – började allt förändras, villkoren ändrades och så.
Reporter: – Vad var det som förändrades?
Jessica Malmberg: –Budgeten som var tänkt att gå till maten den minskades hela tiden. Vi bråkade hela tiden om pengar.
Jessica Malmberg var kock på Hälsans förskola. När hon började fick hon veta att personalens mat ska dras från barnens. Och några månader senare berättade ledningen att det ska göras schablonavdrag för sjuka barn.
Jessica Malmberg: – Ja. Och skulle alla råka vara där ja då räcker ju inte maten men då sa dom att ja då kan man alltid äta en knäckemacka istället om man inte blir mätt.
Reporter: – Vad tänkte du om det?
Jessica Malmberg: – Jag tycker inte att det är ok. Maten måste räcka till alla. Alla måste kunna få en fiskbit var om det är det som serveras.
Jessica berättar att hon flera gånger tog upp problemet med den låga budgeten med en av ägarna.
Reporter: – Och vad fick du för svar?
Jessica Malmberg: – Att jag måste vara hårdare mot personalen se till så att de inte äter så mycket. När vi var nere på 9 kr per person och dag, eller per barn och dag. Då kände jag att jag inte kunde göra bra mat längre.
Reporter: – Men nio kronor?
Jessica Malmberg: – Mm, det är väldigt lågt.
När sjuka barn, och personalens mat dragits bort från Jessicas budget – så räknar hon ut att hon har nio kronor kvar per barn och dag. Nio kronor som ska gå till frukost, lunch, mellanmål och frukt.
Efter ett knappt år säger hon upp sig och jobbar idag på en annan förskola i Stockholm.
Kan det vara så att Hälsans förskola går på knäna? Att företaget inte har råd att lägga mer pengar på maten?
Men något sådant kan jag inte se när jag granskar rapporterna från företaget. Tvärtom – Hälsans förskola bara växer.
För varje barn betalar kommunerna ut mellan 6 000 och 11 000 kronor i månaden till företaget. Omsättningen stiger hela tiden, trots problemen i verksamheten.
Omsättningen stiger hela tiden, trots problemen i verksamheten.
Från 6 miljoner 2009, till 11 miljoner, 33 miljoner, och 2012: 48 miljoner kronor.
Och det blir pengar över i kassan.
2011 och 2012 går företaget med sammanlagt 8 miljoner av skattebetalarnas pengar i vinst.
Samtidigt som problemen på flera av förskolorna fortsätter.
På företagets hemsida står det:
“Hälsans Förskola strävar efter att ge barnen en hälsosam start i livet genom rörelse och allsidig kost. På förskolan får barnen frukost, lunch och mellanmål. Alla måltider är näringsriktiga och noga planerade utifrån ett hälsosamt tänkande.”
Jag har svårt att få det hela att gå ihop. Företagets bild utåt och vittnesmålen jag hör från personal och föräldrar stämmer inte överens.
Jag ser interna där en platschef berättar att maten inte räcker.
Men vad kommer hon att säga när jag frågar henne om det finns tillräckligt med mat?
Platschef: – Det är alltid tänkt att det ska finnas mat så att det räcker till alla. Absolut. Vi har ju alltid lite extra, till exempel knäckebröd finns alltid att ta till och vi har alltid extra resurser att plocka fram så det upplever jag inte är några problem.
Reporter: – Hur skulle du beskriva maten?
Platschef: Jag tycker att den är fantastisk.
Reporter: – För det är så här jag har sett några mejl också som du har skrivit och där står det till exempel skickat den 30 april 2013:
”Det har varit väldigt lite mat de senaste dagarna till Vårberg, även förra veckan. I Älvsjö har de nu varit utan mjölk i två dagar”
”På Backen så är det ofta för lite mat, vi har ändå inte ändrat barnantalet om barn varit sjuka men ändå så är det väldigt, Väldigt lite.”
”Igår så var lite potatis så att vissa pedagoger inte åt någon potatis alls för att barnen skulle få. Idag var det för lite både ris och gryta.”
Reporter: – ”..idag var det för lite både ris och gryta.”
Platschef: – Ja.
Reporter: – Det låter ju som att det inte är jättebra.
Platschef: – Det kan ha varit någon period där som sagt som vi har haft problem i övergångar nya kockar och så där men som sagt vi har alltid sett till att alla barn får mat och att vi tar fram från frysarna … men mina mail som du har hur kommer det sig att du har dom?
Reporter: – Jag kan inte berätta det, och såklart att det blir lite märkligt när du säger att maten är fantastisk och samtidigt ser jag de här mailen som du har skrivit. Där det inte låter helt fantastiskt.
Platschef: – Nej.
Reporter: – Vad tänker du om det?
Platschef: – Nej men det helt fantastiska som jag beskriver det är nu med den här nyaste kocken och där emellan har det också varit fantastiskt.
Nacka kommun granskade aldrig hur det egentligen stod till med maten. Maten som enligt företaget är så viktig. Hur ser det ut i de andra kommunerna där Hälsans förskola finns idag?
I Uppsala hittar jag inget, men i Stockholm finns flera klagomål mot företaget och kommunen har efter inspektioner konstaterat brister på fyra av förskolorna.
Men kommunens kritik handlar inte om maten.
För än en gång, precis som i Nacka, går inspektörerna inte in och granskar maten. Jag vill veta varför.
Stefan Larsson Lindmark: – Det vi gjorde när vi var på inspektion i september det var att vi tittade på ett antal brister som hade framkommit från föräldrar i anmälningar och det här var en av de bristerna. Då begär vi ju givetvis från huvudmannen en redovisning hur de tänker, kring det här. Kring den här bristen.
Reporter: – Men att fråga ledningen, är det tillräckligt?
Stefan Larsson Lindmark: – I det här fallet bedömde vi att det var tillräckligt.
Reporter: – Men tänk om de ljuger då, när de svarar?
Stefan Larsson Lindmark: – När vi gör vårt tillsynsarbete, det gör vi på många olika sätt, en del är att vi inspekterar verksamheten en annan del är att vi tar in information från huvudmannen och en tredje del är att vi också tar in information från föräldrar. Då gör vi ju en samlad bedömning så vi väger ju in annan information också som vi får in.
Reporter: – Men ni har pratat med föräldrar och personal om de här problemen med maten?
Stefan Larsson Lindmark: – Vi har fått in de här anmälningarna från föräldrarna så de har vi tagit del av och så har vi begärt då, eller intervjuat huvudmannen kring de åtgärder man tänker vidta och vilka anledningar de ser att det finns till att det funnits sådana här brister.
Reporter: – Men då... frågar ni ju helt enkelt ledningen? Ni gör ju ingen vidare utredning än så? Alltså ni har anmälningarna som underlag och så frågar ni ledningen – alltså för mig så låter ju inte det som en gedigen utredning.
Stefan Larsson Lindmark: – Det är ju så det fanns en bredd i de här bristerna som föräldrarna skickade in då gjorde vi en allmän inspektion och tittade på en mängd olika saker i den här verksamheten.
Reporter: – När jag frågade dig förut så sa du att “frågor ställdes kring matbudget där huvudmannen informerade om att barnen ska få äta sig mätta och att det inte fanns några ekonomiska restriktioner kring detta.” Men tänk om det finns restriktioner kring detta?
Stefan Larsson Lindmark: – Utgångspunkten och det viktiga i det här är att barnen ska få en bra mat på alla förskolor i Stockholms stad och den här förskolan också. Och det kommer vi ju att följa upp i den granskning som vi kommer att göra här under våren.
Reporter: – För jag vet vad de har för budget. Jag har ett mail från vd:n här (visar) där hon skriver att det är 12 kronor per barn och det inkluderar maten till barn och vuxna – då är det ju ekonomiska restriktioner och det är dessutom väldigt lågt.
Stefan Larsson Lindmark: – Det vi, vi kommer göra, vi kommer ju att bedöma om det är rimligt, det är ju jättebra att den informationen kommer fram för vi kommer göra vår granskning och vi kommer att titta är det här rimligt. Blir det en bra kvalité? Får barnen en bra kost i den här verksamheten?
Reporter: – Men hur ska ni kunna få fram det här för jag menar ni har ju bara anmälningarna från föräldrarna och personalen och sen frågar ni ledningen, jag menar ni kommer inte att komma fram till det här genom att fråga ledningen.
Stefan Larsson Lindmark: – Om vi får information och om vi har anledning att följa upp vissa specifika delar av de här bristerna framöver i en fortsatt granskning.
Reporter: – Men det är ju i så fall för att du får det från mig nu. Eller hur? För i beslutet där hade ni ju inga anmärkningar på maten där var det ju precis som du sa personalomsättning och den pedagogiska miljön. Men maten var ju ingenting så det var ju färdigutrett enligt ert beslut i alla fall?
Stefan Larsson Lindmark: – I den bedömningen som vi gjorde då så tyckte vi att det var trovärdigt det som huvudmannen lämnade till oss, den information.
Reporter: – Jag har pratat med fem kockar som har jobbat under lång tid på hälsans förskola och alla berättar för mig om en väldigt svår arbetsmiljö där man knappt kan laga mat så barnen blir mätta, för mig låter det väldigt allvarligt.
Stefan Larsson Lindmark: – Om det är som du säger så är det allvarligt för självklart är det så att barnen på hälsans förskola ska få en bra mat och de ska få tillräckligt med mat. Så den här informationen är ju jätteviktig då i vår kommande granskning.
Ett mönster jag ser är att när det börjar blåsa, och missförhållanden kommer upp till ytan, så skyller ledningen på personalen.
Det var så Hälsans förskola bemötte kritik i Nacka. På Kungsholmen svarade de att den tidigare kocken varit dålig och personalen inte tillräckligt stark.
Nu hade de fått en kock som enligt vd:ns svar till kommunen höjde kvalitén på maten “dramatiskt”.
Men så ser jag i slutet av höstterminen ett till föräldrarna på företagets hemsida.
Hur kommer det sig att kocken, efter bara några månader, sjukskriver sig? Kocken som skulle vända krisen och göra barnen mätta och föräldrarna nöjda.
Jag träffar Emerson Araya och han berättar om sina första dagar i köket på Hälsans förskola. Det var i augusti i fjol.
Emerson Araya: – Som jag fick veta så hade det varit mycket kaos i köket, maten var inte bra, smakade inte gott, såg inte bra ut och för lite portioner. Det var så himla lite att det fanns inte mat till vissa barn och personalen åt inte för att det var ingen mat alltså.
När Emerson börjar på Hälsans förskola får han instruktioner om budgeten. 12 kronor per barn och dag. Och att personalens matbudget dras från barnens.
Emerson Araya: – Jag försökte första veckan, men märkte att det går inte. Jag bara jag fortsätter med mitt race – jag sa till mig själv ”om de vill avskeda mig så får de avskeda mig”. Tänkte jag, så jag fortsatte med mitt race och lagade maten.
Reporter: – Och vad sa de till dig då när de märkte det?
Emerson Araya: – De sa att ”vi har sett att du lagar mat för 17 kronor, det ligger ju över vår budget” men de sa att ”vi har fått en liten kris, föräldrar har klagat för förra kocken”, det var det de sa till mig, ”så fortsätt med det. Fortsätt med det.”
Reporter: – Fortsätt ligg över budget?
Emerson Araya: – Ja fortsätt att laga den mat du gör just nu. Det sa dom.
Reporter: – Vem sa det?
Emerson Araya: – Malin.
Reporter: – Vd:n?
Emerson Araya: – Yes.
Emerson är med på krismötet med föräldrarna där han presenteras av ledningen och får berätta om hur bra mat han kommer att laga. Men några veckor efter krismötet så får även Emerson veta att han måste dra ner på portionerna.
Emerson Araya: – Sen jag tror att det var ungefär efter en månad så fick jag ett möte med Malin, vd:n, och hon satte mig ner med och började prata om budget, och Livsmedelsverket och portioner och sådant och jag måste försöka gå ner till 12 kronor.
Emerson börjar få ont i magen när han går till jobbet. Han skriver ett mejl som han skickar ut till de avdelningar dit hans mat levereras.
Emerson Araya: – ”Jag skriver till er med anledning att jag måste börja tillaga och servera mindre mat. Jag tycker själv det är tråkigt, men jag ska försöka tillaga mat så att ni kan bli mätta men det är svårt.
Tack för ert förståelse. Kocken Emerson”
Efter ytterligare några månader vill han inte längre. Han kan inte förlika sig med företagets sätt att bedriva förskola och förskolekök. Och han bestämmer sig för att sluta.
Hälsans förskolas vd Malin Hökeberg vill inte träffa mig, men hon svarar på mina frågor över mejl.
Hon skriver att Hälsans förskola har haft och fortfarande har problem i verksamheten, och att företaget jobbar hårt med att komma tillrätta med problemen. Hon skriver att hon förstår att det kan upplevas som provocerande att företaget gör vinst samtidigt som de har kvalitetsproblem, men att pengarna investeras i förskolan. Nu höjer ledningen barnens matbudget från tolv kronor till 17 kronor.
Jag ringer upp Malin Hökeberg igen.
Malin Hökeberg: – Vet du Jorun, jag svarar jättegärna på dina frågor. Men precis som jag har sagt tidigare så vill jag helst svara skriftligt.
Reporter: – Men, får jag fråga en sak bara när jag ändå har dig på telefon, det här du skriver som är så intressant att du förstår att det kan upplevas provocerande att ni gör vinst när ni har kvalitetsproblem. För det är ju så att det är inte det att ni inte haft råd att ge barnen bättre mat – och då undrar man ju varför ni har valt att inte göra det?
Malin Hökeberg: – Precis som jag har sagt tidigare så vill jag vara säker på att jag kan ge korrekta svar på en gång och då känner jag mig mer bekväm att tänka igenom lite innan jag svarar.
Reporter: – Och då en sak som du gärna får fundera på också i så fall, så undrar jag det här med... ni har ju höjt nu skriver du från tolv kronor per barn till 17 kronor per barn, det är ju en väldigt stor ökning. Det är ju drygt 40 procent, då har det ju varit väldigt lite tidigare, jag undrar lite vad du tänker kring det?
Malin Hökeberg: – Vill du att jag... tänker du att jag ska skriva ner frågorna och svara skriftligt?
Reporter: – Ja helst vill jag ju att du svarar spontant över telefon.
Malin Hökeberg: – Ja det förstår jag att du helst vill.
Malin Hökeberg svarar återigen på mina frågor via mejl och lyfter fram de åtgärder som har gjorts. Hon skriver ”det ska inte finnas någon tvekan om att Hälsans förskolor serverar bra mat till våra barn”.
Jag har under arbetet med det här reportaget pratat med 25 personer som arbetat eller fortfarande arbetar på Hälsans förskola. Allt ifrån höga chefer på huvudkontoret, till kockar, förskolechefer och barnskötare.
Alla vittnar om en verksamhet med återkommande problem som drabbat barnen. Problem som inte hindrat företaget från att fortsätta sin expansion.
Bara från Stockholms stad har Hälsans förskola fått 60 miljoner i skattepengar de senaste två åren, utan att kommunen har undersökt maten. Först nu efter vår granskning, höjer företaget sin matbudget.
Daniel Vikenmark: – Jag har alltid varit, innan det här hände, innan jag fick barn ja innan det här hände, så har jag varit i tron att marknaden sköter det av sig själv. Om man har ett privat sjukhus som ger dålig vård och kundnöjdheten är låg, då kommer kunderna, patienterna gå någon annanstans. Så för att det här privata sjukhuset ska klara sig så måste de förbättra sig, förbättra sina rutiner och liknande. Det funkar ju inte riktigt så på en förskola om det är mer än ett års väntetid för att få ett annat dagis. Jag kan inte bara ta min son från det här dagiset om jag är missnöjd och sätta honom på ett annat dagis som är bättre. Det kan jag ju inte göra. Så det funkar ju inte.