Hit kan du söka dig om du trakasseras på internet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kränkningar och trakasserier på internet kan se ut på många sätt. Här har vi samlat olika organisationer dit man kan vända sig för råd och stöd.

Polisen

Telefon: 114 14

UG – Våldtagen på nätet

Om du har blivit utsatt för ett brott bör du ringa polisen. Om det är ett akut ärende, ring SOS alarm: 112.

Kränkt.se – Datainspektionen

Om du har blivit kränkt på nätet kan du vända dig hit för råd. Det kan handla om att någon till exempel lagt upp en bild på dig som du inte vill att andra ska se, eller att någon skrivit något nedsättande om dig. Sidan är framtagen av Datainspektionen.

krankt.se

BRIS

BRIS barntelefon: 116 111

Hit kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ditt nummer syns inte på våra telefoner. Man kan inte heller se på telefonräkningen att du har ringt.  Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Öppet alla dagar 10-22. Det går även att ringa direkt till BRIS webbsida med datorn. Då behöver man hörlurar och mikrofon:

bris.se

BRIS vuxentelefon: 077- 150 50 50

Vill du prata med någon på BRIS om frågor eller oro som rör barn? Då är du välkommen att ringa BRIS Vuxentelefon – om barn. Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn och få stöd och information om var du kan vända dig för att få ytterligare hjälp. Du kan vara anonym om du vill. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal.

barnperspektivet.se

Ungdomsstyrelsen

Ungdomsstyrelsen har regeringens uppdrag att arbeta med att förebygga och motverka att unga blir sexuellt utnyttjade på nätet. Det görs genom forskning och utbildning för personer som möter unga i sin vardag. Ungdomsstyrelsen har tagit fram ett metodmaterial som används på högstadiet, gymnasiet och i samtal med unga vuxna.

Unga sex och nätet

Rädda Barnens centrum

Telefon: 08-698 90 00

Hit kan barn och ungdomar i utsatta livssituationer vända sig. Nås via Rädda Barnens växel under kontorstid.

Rädda Barnens centrum

Rädda barnens föräldratelefon: 020-786 786

De som svarar är själva föräldrar och medmänniskor runtom i Sverige. De lyssnar, ger stöd och hjälp med att sortera i tankar och känslor. Ringer du dit kostar det bara en markering och du kan vara anonym. Går även bra att mejla till foraldrar@rb.se. Kan ta ett par dagar innan de svarar.

Rädda barnens föräldratelefon

Barnombudsmannen

BO:s telefon för dig under 18 år: 020-23 10 10

Barnombudsmannen, BO, är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter. Alla barn och vuxna som kontaktar BO får vara anonyma, men om de får kännedom att ett barn far illa måste de anmäla det till Socialtjänsten. Telefonen för barn är öppen klockan 09:00 till 12:00 och 13:00 till 15:00..

barnombudsmannen.se

Tjejjouren

På tjejjourerna finns jourtjejer som jobbar gratis med att chatta, maila och prata i telefon. Tjejer och unga kvinnor kan vända sig till någon av landets tjejjourer om man vill prata med någon som är nära i ålder med en själv. Tjejjouren.se ägs av Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund och Riksorganisationen för kvinnorjourer och tjejjourer i Sverige. Det finns cirka 60 tjejjourer i hela landet.

tjejjouren.se

Kvinnofridslinjen

Telefon: 020-50 50 50

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa dit. De har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

kvinnofridslinjen.se

Kvinnojouren

Härifrån kan man få kontakt med både kvinnojourer och tjejjourer i närheten där man bor. Den här sidan samlar över 100 av landets tjej- och kvinnojourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

kvinnojouren.se/

Föräldratelefonen.se

Telefon: 020-85 20 00

Drivs av föreningen Psykisk ohälsa och är öppen vardagar. Här kan man få prata med psykologer och socionomer med lång yrkeserfarenhet. Du får vara anonym. Samtalet kostar bara en markering. Svararens uppgift är att med barnet i fokus hjälpa dig att se och utveckla din egen förmåga. Föräldratelefonen ger dig möjlighet att tänka tillsammans med någon; att vrida och vända och få råd och stöd från någon som kan ge från sin samlade yrkeserfarenhet. Alla svarare arbetar ideellt.

Nationella hjälplinjen

Telefon: 020-22 00 60

Nationella hjälplinjen är en jourtelefon för människor i psykisk kris eller i andra svåra livssituationer. Detta är en del av 1177 Vårdguiden. Hjälplinjen har öppet alla dagar.

Nationella hjälplinjen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Våldtagen på nätet

Mer i ämnet