När pandemin slog till i mars 2020 beslutade riksdagen om ett historiskt stort ekonomiskt stöd där staten skulle täcka upp lönekostnader för företag som drabbats.
Uppdraget gick till Tillväxtverket, som under pandemins första två månader betalade ut 25 miljarder kronor i korttidsstöd. En siffra som fram tills i dag har stigit till runt 38 miljarder kronor.
Men tidigt kom varningar om omfattande fusk.
Tips om 660 företag lades åt sidan
Sen pandemins början har Tillväxtverket fått närmare 3 000 tips om 1 200 företag som på olika sätt ska ha fuskat i sina ansökningar om korttidsstöd. Totalt har myndighetens utredningar lett till återkrav på 280 miljoner kronor.
– Vi granskar alla ärenden som kommer in. Vi tittar på ansökningar, vi tittar på avstämningar och vi utreder alla tips vi får in, säger Richard Källstrand, avdelningschef för Kvalitet och kontroll på Tillväxtverket.
Men Uppdrag granskning kan avslöja att av tipsen om fusk gällande 1 200 företag har Tillväxtverket bara utrett knappt hälften. Tips om cirka 660 företag har myndigheten läst och lagt åt sidan.
– Det finns alltid saker man skulle vilja ha gjort mer. Som skattebetalare vill man hela tiden säkerställa att rätt stöd går till rätt företag. Exakt vad de där tipsen skulle kunna ha lett till är svårt att bedöma, säger Tillväxtverkets presschef Niklas Kjellberg.
Det kanske kunde ha lett till att ni hade kunnat förhindra en del fusk?
– Så kan det vara, men samtidigt ser man att vi har gjort ett stort antal återkrav.
”Vi vet att det förekommer fusk”
Uppdrag granskning har pratat med två före detta handläggare på Tillväxtverket, som båda vittnar om tidspress och bristande kontroller.
– Vi vet att det förekommer fusk. Om det är för att det går snabbare att handlägga ärenden om vi inte tittar, det är mycket möjligt, säger en av dem.
Enligt handläggaren har ingen kontroll gjorts på djupet. Bland annat handlar det om att kontrollera att företag som sökt stöd ändå inte låtit anställda arbeta.
– Vi vet ju inte om de är på arbetsplatsen, det har vi ingen möjlighet att kolla, säger handläggaren.
Sedan korttidsstöden började betalas ut har Tillväxtverket endast gjort två kontrollbesök på arbetsplatser – i september och i oktober 2020 – på grund av pandemin och risk för smittspridning. Det kan jämföras med Skatteverket, som enligt egen uppskattning gjorde mellan 3 000 och 4 000 besök på arbetsplatser under pandemin för att exempelvis kunna avslöja svart arbetskraft.
Handläggaren: ”Tidspress”
I början av pandemin gjordes varken kontroller hos Kronofogden eller om företagen var på obestånd, innan pengar betalades ut. Tillväxtverket har inte heller, trots rekommendationer, krävt att endast firmatecknare ska kunna söka stödet. Företag har dessutom kunnat ansöka om korttidsstöd och registrera arbetsgivaravgifter hos Skatteverket i efterhand för personal de inte haft.
Det har varit möjligt eftersom Tillväxtverket inte kontrollerat när arbetsgivaravgifterna har varit betalda, enligt Uppdrag gransknings källa.
– Det är bara att knappa in ett organisationsnummer och kolla arbetsgivaravgifter. Det tar kanske två, tre minuter för en handläggare att göra en sådan kontroll, säger en handläggare.
Varför tror du att Tillväxtverket inte har vidtagit de här åtgärderna?
– Tidspress har utan tvivel varit en viktig del. Att man har legat långt efter med handläggning och har ett krav på sig att det här ska gå snabbt.
Tillväxtverket: Önskar göra mer
Tillväxtverkets presschef Niklas Kjellberg säger att kritiken som framkommer är bekymmersam.
– Det finns väldigt mycket som ska kontrolleras. Vi gör mycket kontroller och nu önskar alla vi som skattebetalare att man kunde göra mer och kontrollera mer.
Det låter som att det funnits stora luckor, håller du med om det?
– Det är självklart så att när ett stöd kommer på plats finns det en risk förknippat med det. Där har vi också tagit in väldigt mycket stöd och hjälp från andra myndigheter, som Skatteverket, för att säkerställa att de risker vi har identifierat ska kunna åtgärdas så bra som möjligt.
Hur mycket tror du har gått till fusk av de här 38 miljarderna som ni har betalat ut?
– Det vågar jag inte spekulera i alls.
Spela klippet för att se en intervju med näringsminister Ibrahim Baylan (S), som gav uppdraget att dela ut korttidsstödet till Tillväxtverket:
Missa inte Uppdrag granskning
Reportaget ”Pandemibankomaten” finns att se på SVT Play.