Folkhälsomyndigheten betonar nu vikten av att varje skola har åtgärder anpassade till just den specifika skolans lokaler.
– Det är viktigt att man inte blandar olika grupper, som man kanske vanligtvis gör, och undviker större samlingar, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Men Folkhälsomyndigheten tycker inte att munskydd är ett alternativ där eleverna inte kan hålla avstånd.
– Det är ganska besvärligt att ha munskydd på sig under en hel skoldag, vi ser inte det som en effektiv åtgärd i den här miljön, säger Sara Byfors.
Möblerar om i klassrummen
På S:t Eriks gymnasium i Stockholm kommer cirka 1 200 elever tillbaka efter sommarlovet i slutet på nästa vecka, och skolan har förberett ett antal åtgärder för att hindra en smittspridning. Till exempel möbleras det om i klassrummen så gott det går och man försöker se till att inte för många äter samtidigt.
– På vissa platser är det lättare för eleverna att hålla avstånd och på vissa platser svårare, det är lite olika, säger Madeleine Heiman, rektor S:t Eriks gymnasium.
Blandade känslor inför skolstarten
På Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad ska Majken Treviranus börja sitt sista år på teaterprogrammet. Under majoriteten av hennes gymnasietid har undervisningen skett på distans. Hon ser fram emot att återgå till skolan men vet sedan tidigare att det är svårt att hålla avstånd till sina klasskamrater och lärare.
– Jag vet hur trångt det blir i skolan och att den inte är anpassad till att hålla avstånd, säger Majken Treviranus.
Hon har hunnit få en första vaccindos och drömmer om att återgå till ett mer normalt liv.
– Att få åka till en stad i Sverige eller utomlands och få se teater och dansföreställningar. Att sitta i publiken och uppleva den känslan – det vore fint, säger Majken Treviranus.