Lärosätena hoppas på återgång till det normala i höst

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår flera lärosäten återigen upp portarna och välkomnar studenter till campus och in i föreläsningssalar. Trots att flera moment av utbildningarna ännu kommer ske på distans så vittnar många om en försiktig tillbakagång till det normala på Sveriges högskolor och universitet.

Bakom KTH:s svala tegelfasad är det tyst och luktar rengöringsmedel. 

– Nu är det lugnet före stormen kan man säga, om två veckor kommer det vara fullt av förstaårsstudenter här, säger KTH:s professor Joakim Jaldén. Han är programansvarig för skolans civilingenjörsprogram i elektroteknik. 

Efter nästan ett år med distansstudier så kommer studenterna i slutet av augusti återigen att välkomnas tillbaka till föreläsningssalar och klassrum. Men allt kommer inte bli som vanligt. I likhet med många andra lärosäten som SVT talat med så kommer KTH under hösten att använda sig av en så kallad hybridlösning – en blandning av digital distansundervisning och undervisning på plats.

Hoppas kunna träffa vänner

Många är trots det glada över att få återvända till skolans lokaler. En av dem är civilingenjörsstudenten Julia Byström som ska börja sjunde terminen på sin utbildning. Hälften av hennes tid på KTH har hittills varit på distans. Men nu har hon äntligen fått ett schema – med salsnummer.

– Jag har E1, M1, massa små salsnummer och jag känner att jag knappt kommer kunna hitta längre på KTH, säger hon förväntansfullt.

Även läkarstudenten Alexander Stimose på Lunds universitet ser fram emot att återvända till den fysiska skolbänken.

– Min förhoppning i höst är att jag ska få komma tillbaka och träffa mina vänner på riktigt, säger han.

Stora skillnader bland programmen

Pandemin har dock drabbat Sveriges studenter på ganska olika sätt, och kommer fortsätta göra det även i höst. Den kanske främsta skillnaden är mellan de program som består av mycket teori, som Julia Byströms, och program som har mycket praktiska inslag, som Alexander Stimoses. 

– Eftersom våra utbildningar har moment som innebär att studenterna är i sjukvården så har de varit en del på plats, men vi har ju haft den stora delen av utbildningen på distans. Vi kommer fortsätta med en blandning även till hösten, säger Maria Björkqvist, vicedekan på medicinska fakulteten på Lunds universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.