Med hjälp av självprovtagning som kan göras i hemmet och drive-in-stationer kommer kapaciteten kraftigt öka Foto: TT

Hallengren: 100 000 i veckan kan testas i mitten av maj

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj ska 100 000 personer i veckan kunna testas för pågående coronainfektion. Enligt socialminister Lena Hallengren är det även i fortsättningen sjukvården som ska ordinera testerna.

– Vi kommer inte acceptera att den som skriker högst får testas först, säger socialministern.

Sverige kommer öka kapaciteten för coronavirustestning kraftigt framöver, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens i dag.

Det är i linje med det uppdrag regeringen gett Folkhälsomyndigheten, och dagens besked är att i mitten av maj kommer allt vara på plats för att kunna testa 100 000 personer per vecka för pågående infektion. Laboratoriekapaciteten har funnits sedan tidigare, men det har tagit tid för infrastrukturen att falla på plats.

Coronapandemin

Fler kan provtas – men ska fortfarande ordineras av vården

Med hjälp av självprovtagning som kan göras i hemmet och drive-in-stationer kommer kapaciteten kraftigt öka. Men även i fortsättningen är det vården som ska ordinera provtagning.

– Det är fortfarande så att man ska få det ordinerat. Det betyder inte att man åker till en drive-in och bara känner att man vill testa sig utan det ska göras ordnat, säger Lena Hallengren.

Johan Carlson: ”Vi är i slutet av början möjligtvis”

Socialministern hänvisar till att ett positivt testresultat kan innebära många olika saker, och att det därför är viktigt att sjukvården är med hela vägen i testkedjan. Dessutom ligger prioritetsordningen fast – i första hand testas patienter, i andra hand personal inom sjukvård och omsorgen, i tredje hand personal inom annan samhällsviktig verksamhet och i fjärde hand övriga relevanta delar av samhället.

– Vi kommer inte från regeringens sida acceptera att det är den som skriker högst som får testas först eller mest, säger Lena Hallengren.

Johan Carlson upprepar också Folkhälsomyndighetens vanliga budskap om att det är viktigt att fortsätta hålla avstånden och minska risken för smittspridning.

– Att vi nu satsar så mycket på testning är också ett resultat av vår bedömning att det här är inte över. Vi är i slutet av början möjligtvis. Vi har en lång väg kvar att gå när det gäller covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet