I morgon, onsdag, börjar de nya pandemirestriktionerna att gälla i Sverige. Det innebär bland annat att krogar tvingas stänga klockan 23, vuxna uppmanas att begränsa kontaktytor inomhus samt begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Beslutet har ifrågasatts från politiskt håll och frågor har väckts om nyttan överväger kostnaderna. Bland annat då dödligheten bedöms som relativt låg i förhållande till tidigare under pandemin.
Socialminister Lena Hallengren (S) svarar nu på kritiken.
– Vi behöver de här åtgärderna för att få ner smittspridningen, säger Lena Hallengren i Morgonstudion.
Hallengren: Vaccinbevis hjälper inte
Centerpartiets ordförande Annie Lööf uppgav under gårdagen att det är ”obegripligt” att restriktionerna inte kombineras med krav på vaccinbevis.
Men enligt Lena Hallengren, som hänvisar till Folkhälsomyndighetens bedömning, skulle det inte ha tillräcklig effekt.
– I dagsläget när man har så hög smittspridning hjälper det inte att man har vaccinbevis. Alla måste hålla avstånd och se till att man bidrar till att dämpa den här spridningstakten, säger Hallengren.
– Jag delar väldigt mycket av den frustration som alla känner. Låt oss hoppas att de här restriktionerna inte behöver ligga så länge, säger hon.
”En vårdplats är inte bara en säng”
Nooshi Dadgostar (V) ifrågasätter samtidigt varför regeringen i stället inte gör mer för att stärka vården och öka antalet vårdplatser.
Hallengren välkomnar diskussionen men betonar att det är en ”väldigt speciell situation” med en allmän och samhällsfarlig sjukdom – och säger att de inte bara inför åtgärderna för att vården ska ha hög kapacitet:
– Har vi en väldigt hög smittspridning betyder det att om människor som arbetar i äldreomsorgen, förskolan, skolan, kör tunnelbana och bussar tvingas vara hemma får verksamheter ställas in eller så tvingas de som jobbar att jobba dubbla eller trippla skift. Så vi har en situation i samhället som är väldigt allvarlig, säger hon.
– Sedan går det inte så lätt att säga att man bara ska ha fler vårdplatser. För en vårdplats är inte bara en säng eller medicinteknisk utrustning, det är ju framför allt personal som tar tid att utbilda. Vi anslår ju väldigt mycket pengar till vården och regionerna men regionerna måste själva avgöra hur de ska skala upp vården.