Socialminister Lena Hallengren (S) i Agenda. Foto: Johan Nilsson/TT, SVT

Hallengren om SVT:s vaccinundersökning: Hoppas på fler

Uppdaterad
Publicerad

Det är för tidigt att säga hur många svenskar som faktiskt kommer att vaccinera sig, säger socialminister Lena Hallengren (S) apropå Novus/SVT:s mätning om inställning till vaccin. Enligt den är drygt en fjärdedel av svenskarna inte beredda att ta ett vaccin i dagsläget.

– Jag är inte övertygad om att man står fast vid sitt nej, säger hon i SVT:s Agenda.

I veckan meddelade regeringen att Sverige tecknat ett avtal om att få ta del av ytterligare en vaccinkandidat, förutsatt att den klarar tester och blir godkänd. Vaccinsamordnaren Richard Bergström meddelade samtidigt att landets regioner ska vara beredda att kunna påbörja vaccinering ”tidigast i januari”.

Men en opinionsundersökning som SVT låtit Novus göra tyder på att inte ens hälften av svenskarna (46 procent) i dag skulle vara beredda att vaccinera sig. Samtidigt uppger en fjärdedel (26 procent) av de tillfrågade att de inte vill vaccinera sig.

Hoppas på fler

Socialminister Lena Hallengren ser försiktigt positivt på resultatet av undersökningen. Men hon anser att det är för tidigt att säga något bestämt om i vilken utsträckning svenskarna faktiskt kommer att vaccinera sig.

– I dag finns det ju inget vaccin som någon ska använda. Men när det väl har klarat alla prövningar hoppas jag givetvis att det är ännu fler som ställer sig positiva, säger hon i Agenda.

Enligt ministern finns det i dag ingen målsättning om hur många som bör vaccinera sig. Hon vill inte heller svara på frågan om huruvida det skulle vara ett problem om en fjärdedel av svenskarna i slutändan väljer att inte ta vaccinet. Vi är ”inte riktigt där än”, påpekar Hallengren.

Viktigt med diskussioner

Den senaste massvaccinationen i Sverige genomfördes i samband med svininfluensan 2009 då 60 procent av befolkningen valde att vaccinera sig. Lena Hallengren vill inte tala om en medborgerlig plikt att ta det vaccin som till slut kommer att ges i Sverige, men framhåller betydelsen av att själv ta ställning till nyttan och möjligheten av det.

– Jag tror också att det är viktigt att vi inför har väldigt många samtal, diskussioner, dialoger och information. Och när det väl finns ett vaccin som är godkänt är det också viktigt att vi är väldigt tydliga med hur det fungerar, om det finns risker och för vem det är tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.