Hallengren (S): Trodde inte att nya restriktioner skulle behövas

Uppdaterad
Publicerad

I dag infördes nygamla råd och rekommendationer i Sverige. Socialminister Lena Hallengren trodde inte att det skulle behövas. Nu är hon mycket oroad över coronasituationen i andra länder, särskilt där vaccinationstäckningen är hög men folk blir sjuka ändå. 

– Belgien ett förskräckande exempel på ett litet land som har drabbats hårt, säger hon i kvällens 30 minuter. 

Orden munskydd, hemjobb och trängsel är återigen aktuella. Det första av tre steg i regeringens plan för införande av smittskyddsåtgärder började gälla onsdagen 8 december.  

– Det känns jättetråkigt. Jag hade önskat att vi inte hade behövt presentera förändrade råd och rekommendationer, säger Lena Hallengren i SVT:s 30 minuter.

Hoppfull höst

Beskedet kommer bara några månader efter att samhället öppnades upp och dansgolv, arenor och restauranger fylldes av firande svenskar. I höstas tänkte Hallengren att Sverige hade tagit sig igenom och snart var ute ur pandemin, menar hon.  

– Det tror jag att både jag och många andra tänkte, säger ministern. 

SVT: Trodde du att du skulle behöva återinföra restriktioner? 

– Nej det tror jag faktiskt inte att jag hade trott.

”Oroar väldigt mycket”

Lena Hallengren är dock inte särskilt oroad över den rådande situationen i Sverige. Smittspridningen är relativt låg, liksom trycket på sjukvården. Däremot är det bekymrande att många blir sjuka i länder som Belgien, Nederländerna och Tyskland där vaccinationstäckningen är relativt hög, menar socialministern.  

– När jag blickar ut över andra länder och tänker att det skulle kunna bli situationen i Sverige är det klart att det oroar väldigt mycket, säger socialministern.

Oron grundar sig i osäkerhet och obesvarade frågor, förklarar Hallengren. 

– Att titta på länder och inte riktigt förstå om vi skiljer ut oss på ett sätt som gör att vi kan pusta ut eller om skälet till att de drabbas är faktorer som också gäller för Sverige? Det är svårt att veta.

Se hela intervjun med Lena Hallengren i 30 minuter, som publiceras klockan 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.