Priset delas ut av Visita som är bransch-och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. I år går det alltså till professorn i måltidskunskap, entreprenören, skribenten, underhållaren och den tidigare gästgivaren.
Så här lyder juryns motivering:
”Årets pristagare har genom ett mångårigt engagemang varit en mycket betydelsefull person för utvecklingen av den svenska gastronomin.
Pristagaren är krögare, vinkännare, tv-profil och adjungerad professor i matkonst vid Norsk hotellhøgskole som tidigt gav sig in i den gastronomiska världen. Han har sedermera bland annat utvecklat saperemetoden, det vill säga att kompositionen av måltiden tar hänsyn till gästernas alla sinnen.
Vi har sett och hört honom tala om vin och mat sedan 70-talet i otaliga tv- och radioprogram, briljera i geografi och historia i programmet ”På spåret” och även slå oss med häpnad i dans.
Årets Adelsohns & Hulths-pris tilldelas mannen bakom Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan, Carl-Jan Granqvist.”
– Jag är mycket tacksam, glad och stolt över få motta priset, vilket ger mig energi för att vid 70 års ålder fortsatt brinna för utveckling genom utbildning och forskning inom Culinary Craft, Art and Heritage, säger Carl-Jan Granqvist.
Prissumman är på 25.000 konor.