Handla rätt – hjälp miljön

Uppdaterad
Publicerad

Krav-märkt och Svanen, kött eller fisk. Lokalt producerat eller billigt importerat? Det är lätt att bli förvirrad som konsument när man står där i matbutiken och ska försöka välja rätt för både plånboken och miljön. Här är några tips som kan hjälpa dig att göra miljövänliga val.

• Köp säsongens frukt och grönsaker

• Minska andelen kött, och välj kött från betesdjur

• Köp miljömärkta varor

• Planera inköpen för att minska antalet transporter

-Tänk på att försöka minska svinnet och spillet. Använd även det sista i förpackningarna och köp inte hem mer än du gör av med så att du tvingas kasta mat, säger Anita Lundström på Naturvårdsverket.

E-handel

Livsmedelssektorn gör av med cirka 100 terawattimmar energi per år i Sverige. Det är knappt en femtedel av de totala energiförbrukningen i landet. Vi konsumenter står för cirka 30-40 procent av detta genom våra transporter till och från affären och hanteringen av livsmedel i hemmet.

För miljön är det alltså en stor fördel om vi planerar våra inköp bättre. Ta bilen och storhandla ett fåtal gånger, och gör sedan mindre inköp i den lokala affären. En del butiker har också börjat med e-handel, där kunderna beställer varor på nätet och sedan får dem hemkörda. Det blir en vinst för miljön om handlaren samordnar leveranserna så att det blir ett fåtal transportdagar.

Anita Lundström anser också att vi bör minska på vår konsumtion av kött, och välja kött från betesdjur som kor och får. Vilt kan vara ett bra alternativ, men även där spelar mängden transporter in.

Mindre energiåtgång

När det gäller frukt och grönsaker så vinner miljön på att vi väljer att köpa säsongsanpassade råvaror. Knappast någon större uppoffring – det är ju inte bara miljövänligt utan också gott.

-På vintern kan man ju fundera över hur långt frukten man köper är fraktad, även om det inte alltid går att byta ut den mot en lokal vara, säger Anita Lundström.

Att köpa lokalt producerad mat är bra, förutsatt att de använder sig av samordnade transporter. I ekologisk produktion används dessutom inte handelgödsel, kemiska bekämpningsmedel och importerat foder. Det gör att energiåtgången generellt är lägre.

-En annan fördel är ju att man gynnar den biologiska mångfalden och det öppna landskapet i sin närhet, säger Anita Lundström, som också vill slå ett slag för att vi ska äta mer allsidigt och minska på den ”onödiga” maten.

-Vänta med godis, läsk och chips till helgen, så får vi både bättre miljö och bättre hälsa.

Liten förändring ger stor effekt

Konsumentverket har räknat på hur mycket miljön kan tjäna på att vi väljer att handla ekologisk mat. Resultatet visar att man kan få betydande effekter genom att ett relativt litet antal familjer väljer att byta vissa varor till ekologiska alternativ – utan att det blir så mycket dyrare för konsumenterna. Läs mer om det ekologiska kvittot här.

För att minska energiåtgången i livsmedelshanteringen bör man också se över ”maskinparken” hemma. Välj energisnål kyl- och frys – och frosta av när det behövs. Små saker kan ge stor effekt på lång sikt: koka upp vatten med kastrullocket på, eller använd vattenkokare. Passa på att baka bröd eller en kaka när du ändå värmt upp ugnen.

Fler tips hittar du hos bland annat Konsumentverket och Naturdvårdsverket – se länkarna till höger.

Karin Holmertz, SVT Text och webb

Energiåtgång för en matkasse

Aktuellts reporter handlade matvaror inför helgen som skulle räcka till två middagar. För att producera och transportera varorna krävs lika mycket energi som för att värma en villa i två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.