Var femte svensk i åldrarna 18-39 år vill se ett julbord med mycket vegansk mat. Foto: Henrik Holmberg/TT

Så vill svenskarna ha sitt julbord

Uppdaterad
Publicerad

Var femte svensk i åldrarna 18 till 39 vill ha vegansk mat till jul. Men när svenskarna får välja sin absoluta favorit på julbordet ligger julskinkan ohotad i topp.

Det är klassikerna som dominerar även i år. På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat drygt 1 000 svenskar om deras vanor när det gäller julmaten. Skinkan är favoriten hos var fjärde svensk, medan Janssons frestelse och sillen kommer på andra respektive tredje plats.

– Det vi ser är att klassikerna håller i sig. Julskinkan sjunker visserligen sakta över en längre tidsperiod, men det är uppenbart att många lägger stor vikt vid traditionerna, säger Daniel Emilson, press- och mediechef för Livsmedelsföretagen.

Vill ha hemlagat

Trots att det finns ett stort antal cateringfirmor och restauranger som erbjuder hemleverans av mat, så ratas den typen av tjänster när det vankas julafton. 93 procent vill att maten ska vara hemlagad.

– Julen är den mest traditionella helgen av alla och jag tror att matlagningen blir en del av ritualen. Man vill sköta det på sitt sätt, kanske genom att laga en rätt på precis samma vis som ens mormor eller farfar brukade göra, säger Daniel Emilson.

Tradition – men med en ”twist”

I undersökningen efterfrågar var femte person i åldrarna 18 till 39 ett julbord med mycket vegansk mat. Och trots att traditionen står sig stark har julbordet på många håll börjat moderniseras, säger Daniel Emilson.

– Vi ser hur många av våra medlemsföretag tar klassiska julrätter och twistar till det. Vi kan till exempel se vegetarisk prinskorv eller julmust med lakritssmak. Man tar det som alla vill ha, men man ger det en liten twist. Det är inget som försvinner, men långsamt tillför man saker till julborden, säger han.

Svenskarna har även tagit ställning till när inför julen det är okej att duka fram julmaten. Knappt hälften, 46 procent, menar att det är helt okej att äta julmat redan från och med första advent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.