I finska Lappland upptäcktes ett av de allra första coronafallen i Finland. Sedan dess har Sverige och Finland tagit olika vägar i kampen mot den världsomspännande coronapandemin.
I ett tidigt skede stängde Finland skolor och försatte huvudstadsregionen i karantän. På den svenska sidan har ett mer försiktigt grepp anammats.
Men i Sverige kämpar vårdpersonalen även med den stora materielbristen. Grannlandet i öst däremot, har sitt på det torra. Sedan världskrigen har Finland skyddade, hemliga beredskapslager.
– Vi har en mycket lång tradition av beredskapslager, säger Tomi Lounema, direktör för Försörjningsberedskapscentralen till SVT Agenda.
Nyligen togs ett historiskt beslut att öppna lagren för första gången någonsin. I internationell jämförelse bedöms Finlands beredskap vara på god nivå.
– Vi underhåller och utvecklar dem löpande, tillägger Tomi Lounema.
Pandemiplan
Landet har även en pandemiplan, varav den senaste fastställdes efter svininfluensan 2009.
– Där har vi fastslagit behovet av skyddsutrustning och matriel. Vi kan i stort sett täcka behovet med det vi har i förråden, säger Tuija Kumpulainen, social- och hälsovårdsministeriet i Finland till SVT.
“Kommer inte ta slut”
Lagren finns på hemlig ort och det är inte tillåtet att komma dit, men myndigheternas egna bilder visar enorma välfyllda hallar.
– Det handlar om miljontals operationsmunskydd och hundratusentals andningsskydd som vi kan använda på fältet, säger Päivi Sillanaukee, kanslichef vid social- och hälsovårdsministeriet, i SVT Agenda.
– Det kommer inte ta slut, säger Päivi Sillanaukee.
Kommer inte hjälpa Sverige
Men på frågan huruvida Finlands kapacitet på lagerhållning av skyddsutrustning är så pass stor att de skulle kunna hjälpa andra länder, blir det ett blankt nej.
– Tyvärr kan vi inte göra det enligt finsk lagstiftning. Beredskapslagren får endast användas av finska medborgare och samhällsfunktioner, säger Tomi Lounema.