SVT inledde måndagen 27 augusti en fyra dagars publicering med fokus på konsekvenserna i kommunerna av att allt fler både barn och vuxna med funktionsnedsättning förlorat rätten till assistans från Försäkringskassan. Materialet byggde på intervjuer med flera familjer och en enkät bland landets alla kommuner med ett antal frågor rörande LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade).
De av svaren som fick mest uppmärksamhet var att sju kommuner uppgav att de planerade, eller redan hade öppnat barnboenden som följd av Försäkringskassans strängare tolkning av lagen.
Under några dagar kom löften från flera riksdagspartier om bland annat en generösare tolkning av LSS-lagen, och flera partier lovade att skjuta till stora summor pengar.
Samtidigt började några av de kommuner höra av sig som svarat ”ja” på frågan om de planerar barnboenden. De ville ta tillbaka sina skriftliga svar i enkäten. SVT korrigerade i tv och online för att återspegla kommunernas nya uppgifter och inledde därefter arbetet med att gå till botten med vad som gäller.
Nästan 1000 barn i barnboenden
Faktum är att det i dag bor nästan tusen barn och ungdomar med funktionsnedsättningar i barnboenden, vars formella namn är ”särskilt boende för barn och unga”, enligt LSS paragraf 9.8. Det visar siffror från Socialstyrelsen.
Boendet ska enligt förarbetena till LSS-lagen vara frivilligt och de senaste åren har antalet barn och ungdomar i barnboenden minskat i takt med att ungdomar som bott i sådana boenden vuxit upp och flyttat ut i snabbare takt än nya barn tillkommit. Men fortfarande fattas många nya beslut, och år 2016 fattade kommunerna 300 nya beslut om barnboende av kommunerna, enligt Socialstyrelsen.
– Kostnaderna för detta har minskat under flera år men nu har den trenden brutits, nu har de istället ökat med 100 miljoner mellan 2015 och 2016. Det är en ökning men inte lika stor som för personlig assistans, där ökade kostnaden för kommunerna med en miljard, och boende för vuxna ökade med två miljarder, säger Karin Flyckt, sakkunnig på Socialstyrelsen och samordnare av funktionshinderfrågor på myndigheten.
Begärt ut beslut
För att bättre förstå SVT har begärt ut besluten och dokumentationen från kommunerna om vilka boenden som byggts eller där besluts har fattats.
Granskningen visar att tre av de sju kommunerna som svarade ja på SVT:s fråga om de planerar boenden för barn, istället planerar boende för personer med funktionshinder som fyllt 20 år. Det handlar om Ljungby, Malung-Sälen och Övertorneå. Här kan missförstånd ha uppstått, eftersom Socialstyrelsen i sina åldersspann räknar de som bor i just ”bostad med särskild service för barn eller ungdomar” som 0-6 år, 7-12 år eller 13-22 år.
Socialstyrelsen räknar ålderskategorierna på det sättet för att inte tappa bort de ungdomar som går ut särskolegymnasiet, som är längre än vanliga gymnasiet, enligt Karin Flyckt på Socialstyrelsen.
Tar tillbaka sitt svar
Vadstena kommun tar helt tillbaka sina svar i enkäten:
”Hon (tjänstemannen som fyllde i SVT:s enkät, reds anm) har inte läst att det gällde barn i frågan därav missförståndet”, skriver kommunens chef för individ och familjeomsorg Linda Fröjdh till SVT.
När det gäller de kommuner som svarade i SVT:s enkät att de nya boendeplatserna för barn beror på Försäkringskassans tuffare regler så visar beslut och protokoll som SVT tagit del av att Västerås öppnar ett barnboende 2019, och att Jönköping redan har öppnat flera platser.
Men frågan om de nyöppnade platserna beror just på att barn förlorat rätten till assistans är känslig. En tjänsteman i Västerås svarade i vår enkät i maj att: ”Familjer som inte klarar av att ha sina barn med omfattande behov i hemmet behöver en större del av avlastning i omvårdnadsarbetet. Ett nytt boende för barn och ungdom startar 2019, delvis beroende på svårigheter att få personlig assistans från FK. Boendet var dock planerat innan den restriktivare hållningen avseende bedömning av personlig assistans från FK, men detta medför dock en ökad efterfrågan på dessa nytillskapade platser inom LSS 9.8. Även fler korttidsplatser LSS kommer att tillskapas från 2019.”
Het fråga i debatt
Centerpartiets ledare Annie Lööf tog upp just Västerås i en debatt i Aktuellt.
Då reagerade Magnus Johansson (S) vice ordförande i Västerås nämnd för funktionsnedsättningar och skrev till SVT:
”Det finns inget barnhem i Västerås enligt ert reportage. Det finns inte ens något som kan tolkas som barnhem i vår kommun. Detta förklarar tjänstemännen för samtliga politiker i vår nämnd. Där finns även tjänstemannen som besvarat enkäten och hon känner sig minst sagt feltolkad.”
Men när SVT läser kommunens handlingar med rubriken ”Innehåll och inriktning i bostad med särskild service för barn och ungdom enligt LSS” framgår det att kommunen beslutat att ordna barnboende: ”Nämnden beslutar att uppdra åt fastighetskontoret att påbörja processen för att färdigställa en bostad med särskild service under 2016.” (Faksimil)
-- Det är ett ungdomsboende som vi började planera 2015 och anledningen till att vi började planera för det här boendet var att vi behövde ta fram ett särskilt boende för personer som har autism. Det är ett frivilligt boende, helt i enlighet med LSS, säger Magnus Johansson.
Jönköping bekräftar ökning av barnboende
Jönköping har bekräftat för SVT att kommunen inrättat nya boenden för barn med funktionsnedsättning. Anna Bunninger, chef inom kommunens funktionshinderomsorg, kopplar kommunens ökade ansökningarna om boende enligt LSS till att fler förlorat personlig assistans.
– Ja, jag vill ju hävda att vi ser en skillnad att det blir fler som ansöker om insatsen och sen om det är direkt kopplat till assistansen så... Det är ju svårt att veta. Men om det är många kommuner som ser samma tendens så är det ju en slutsats man skulle kunna dra, säger hon.
Eskilstuna kommun öppnade i sommar ett boende för barn och unga, delvis beroende på ett ökat tryck på platser. Det framgår av underlaget till beslutet som fattades redan 2015. Men det ökade trycket på dessa boenden beror inte på att barnen inte får assistans, skriver Jimmy Jansson (S) kommunalråd i Eskilstuna, i ett mejl till SVT.
”Finns inget att reda ut. Varken politiker eller tjänstemän i Eskilstuna anser att vi bygger några barnboenden istället för stöd enl LSS,” skriver han.
Beslut om boende fanns
Åstorps kommun säger inledningsvis till SVT att tjänstemannen som svarat på enkäten har missförstått och svarat fel. I det frisvar som kommunen lämnade till SVT stod att de planerar gruppboende för personer med autism. Men efter publiceringen hör kommunen av sig och säger något sådant beslut inte finns.
Men när SVT får tag i underlaget till kommunens beslut om gruppboende står:
”Socialnämnden beslutar att godkänna föreslagen plan samt att förvaltningen får i uppdrag att påbörja en planering för att bygga ett nytt äldreboende och gruppboende och att bygget påbörjas senast 2022 för att förbättra framtiden för barn, unga och äldre.”
Linda Tholén, nämndsekreterare i socialnämnden, förklarar hur kommunen tänker kring boendena.
”Det finns ett beslut om att bygga en gruppbostad, inte en gruppbostad för barn. Vi har hela tiden tolkat er fråga som att ni vill ha ut handlingen där det framgår att vi ska bygga en gruppbostad (enbart för barn). Det är där missförståndet då legat och det ber jag om ursäkt för. Vi har alltså fått i uppdrag att planera för en gruppbostad. Vilken målgrupp denna ska ha, var den ska ligga och när den ska byggas är fortfarande oklart”, säger hon.