Hur du lever ditt liv påverkar din pension

Publicerad

SVT Nyheter kunde i förmiddags presentera nyheten om att pensionen ser olika ut mellan män och kvinnor, trots att de har samma lön innan de går i pension. Pensionen påverkas av hur du levt tidigare i ditt liv.

– Det är inte så att bara för att du och jag har samma lön så kommer vi få samma pension. Den kan variera väldigt mycket beroende på vilka liv vi har levt, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension som står bakom undersökningen.

Det behöver inte bli en skillnad mellan män och kvinnors pension men rent generellt visade rapportern på att en skillnad finns. Trots att man har samma slutlön kan pensionen skilja med upp till 2.000 kronor i månaden. Enligt Kristina Kamp arbetar kvinnor i större utsträckning deltid och de har en annan löneutvekling vilket är faktorer som i slutändan påverkar pensionen.

Lotta – Det är inte den sista lönen som avgör

Lotta är ett typexempel som finns i grafiken ovan. Hon är 42 år och har 30.000 kronor i lön. Hur hon har levt sitt liv påverkar hennes kommande pension. Om hon hade valt livsval 1, det vill säga komma in i arbetslivet sent, jobba deltid i många år, arbeta utan tjänstepension och gå i pension tidigt kan hennes pension bli 45 procent av slutlönen. Det motsvarar 13.500 kronor i månaden.

Om Lotta hade gjort livsval 2, börjat arbeta tidigt, heltid och med tjänstepension kan hennes pension bli 60 procent av slutlönen. Det motsvarar 18.000 kronor i månaden.

Bojan – Mindre pension om du bott utomlands

Typexempel två är Bojan. Han är 39 år och butikssäljare med en lön på 22.000 kronor. Om han har valt livsval 1, det vill säga att han kommit in sent på arbetsmarknaden, saknat tjänstepension, fått sjukersättning tidigt i livet och bott i ett annat land under sitt vuxna liv kan hans pension bli 45 procent av slutlönen. Det motsvarar 9.900 kronor i månaden.

Hade Bojan gjort livsval 2, bott i Sverige hela sitt vuxna liv, börjat arbeta tidigt, haft tjänstepension och haft en bra värdeutveckling på sitt sparande så skulle hans pension bli 68 procent av slutlönen. Det motsvarar 15.000 kronor i månaden.

Ingvar – Hög lön kan ge stor fallhöjd

Ingvar är typexempel tre. Han är 53 år och arbetar som ingenjör. Om han hade gjort livsval 1, det vill säga, börja arbeta sent i livet, arbetat svart, tagit del av a-kassa och arbetat utan tjänstepension så kan hans pension bli 36 procent av slutlönen. Det motsvarar 20.000 kronor i månaden.

Om Ingvar istället hade gjort livsval 2, börjat arbeta tidigt med en utbildning som ger hög lön och haft tjänstepension skulle han kunna få 73 procent av sin slutlön. Det motsvarar 40.000 kronor i månaden. Tjänstepensionen kan göra stor skillnad för högavlönade personer.

Kvinnorna gör karriär senare

Kristina Kamp menar att kvinnor i större utsträckning gör ett livsval där de arbetar mindre än männen och gör karriär senare i livet vilket påverkar deras pension.

Är pensionssystemet orättvist mot kvinnor?

– Nej, det kan man inte säga. Det är samma regler som gäller för män och kvinnor, det finns ingen manlig eller kvinnlig pension utan det är beteendet fram till pensionen som gör att den kan vara olika. Det är inte givet att alla kvinnor får lägre pension än män men majoriteten verkar få det, säger Kristina Kamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.