Huset i Fensbol i norra Värmland ser ut att ha brutits av på mitten. Halva byggnaden är på väg ner i ravinen och dammen intill.
Ägaren finns i Danmark, men när kommunen skickat brev med krav på åtgärder har man mötts av tystnad.
Husägaren har inte kvitterat ut handlingarna, och anses därmed inte delgiven i lagens mening.
– Vi har inte fått något svar, säger Malin Jonsson, som är miljö- och byggchef i Torsby kommun.
Sökt husägare i tio år
Problemet delas med många glesbygdskommuner med låga fastighetsvärden. Hus lämnas öde, och när kommunerna försöker nå ägarna får de inga svar.
Se de öde husen i klippet ovan.
I Filipstad har kommunen sökt ägaren till vad som vid det här laget närmast är att beteckna som en ruin mitt i centrum i mer än tio år.
Therese Bergwall är den tredje byggnadsinspektören som fått ärendet på sitt bord.
Saknar värde
– Jag tror att de tycker att det är väldigt billigt att köpa en fastighet här. Sen finns det inget värde i varken huset eller marken så då låter de det bara vara, säger hon.
Det finns ingen statistik över hur många fastigheter det handlar om, men enligt en uppskattning från Boverket kan det röra sig om tusentals hus i hela landet som lämnats på liknande sätt.
Förslag på åtgärder genomfördes aldrig
I en utredning för tio år sedan föreslog Boverket flera förenklingar så att det inte längre skulle vara möjligt för husägare att hålla sig undan kommunernas krav.
Bland annat skulle besluten inte behöva nå ägarna rent fysiskt. Det skulle istället räcka med en kungörelse i myndighetsorganet Post och inrikes tidningar.
Men förslaget genomfördes aldrig.
Nu planerar regeringen en ny utredning för att se över reglerna för delgivning, men i väntan på den får kommunerna fortsätta att jaga husägarna för att få kontakt.
– Kan man inte nå personen kan man ju inte gå vidare och avlägsna byggnaden. Det innebär att de här byggnaderna står kvar, säger Ulrica Lidfors, jurist på Boverket.