Lövplattmasken upptäcktes först i Sverige på en plantskola i Skåne i höstas. Sedan dess har den enligt länsstyrelsen hittats hos importörer och återförsäljare av trädgårdsväxter i minst nio län i södra och mellersta Sverige. Nu har den alltså också nått Värmland.
”Det första värmländska fyndet gjordes av en privatperson som hittade masken när en inköpt växt planterades. Återförsäljaren av växten har informerats och vidtagit åtgärder. Därefter har lövplattmask hittats hos ytterligare en återförsäljare av trädgårdsväxter i länet, även där har åtgärder vidtagits”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Om lövplattmasken
Lövplattmasken äter maskar och kan utgöra ett hot mot exempelvis daggmaskar, som är viktiga för att bryta ned växtdelar, skapa ny jord och lufta jorden.
Regeringen har fattat beslut att lövplattmasken ska omfattas av nödåtgärder om invasiva främmande arter. Beslutet innebär att det är otillåtet att hålla eller föda upp arten, även om det sker i sluten förvaring, att använda eller utbyta arten, och avsiktligt transportera den eller släppa ut den i miljön.
Så känner du igen lövplattmasken: Fullvuxna lövplattmaskar är cirka 5-8 centimeter långa och en halv centimeter breda. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige. Ägg av lövplattmask är ungefär en halv centimeter stora och först röda, men blir sedan mörkbruna.
Källa: Länsstyrelsen Värmland