Person i växthus arrangerar blomkruka bland gröna växter och blommor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till handelsträdgården i Borgholm där Emma Engstad tvingas kontrollera varje planta i varje leverans för att inte den fruktade lövplattmasken ska riskera att spridas. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Handelsträdgården tvingas kolla varenda planta efter invasiva masken: ”Orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Handelsträdgårdar och växtimportörer tvingas lägga både tid och pengar på att stoppa invasiva lövplattmasken från vidare spridning i Sverige. Men från branschen kommer kritik.

– Beslutet känns panikartat, säger Emma Engstad, ägare till Borgholms handelsträdgård.

Nyligen gjordes ett fynd i naturen av den invasiva lövplattmasken Obama Nungara på Öland, och rapporter om nya fynd runt om i Sverige har under våren kommit i strid ström.

Det två senaste veckorna har det i Kronobergs län rapporterats in tre olika fall till länsstyrelsen. Två från butiksägare och en från en privatperson.

Köttätande plattmasken Obama

Får leta mask

I januari fattade regeringen beslut om nödåtgärder som bland annat innebär förbud mot att sprida den invasiva masken vidare.

Eftersom den kommit in i Sverige genom importerat växtmaterial har alla företag som importerar och säljer trädgårdsväxter därför fått ställa om en del av verksamheten – till att leta mask i plantor.

– Det är minst den dubbla arbetstiden på varje planta, säger Emma Engstad och fortsätter:

– Jag ser inte som en omöjlighet att vi, för att kunna hantera det under högsäsongen, måste ta in extra personal. Det känns orimligt.

Drabbar trädgårdsbranschen

Emma Engstad tycker att Naturvårdsverket och regeringen, innan man fattade beslut om totalstopp för masken, borde gjort en noggrannare analys. Nu hamnar största delen av ansvaret för bekämpningen på trädgårdsföretagen – som inte kompenseras ekonomiskt.

Det samtidigt som det vetenskapliga underlaget för att masken skulle vara en stor fara för svensk natur och jordbruk är skralt.

När beslutet fattades fanns ingen specifik riskbedömning gjord för Sverige, och antalet vetenskapliga studier på hur lövplattmasken påverkar jordens bördighet och förekomst av daggmask lyser med sin frånvaro.

Naturvårdsverket: Hade torrt på fötterna

Men från Naturvårdsverket tycker man inte att det var ett förhastat beslut.

– Vi hade bra underlag för hela EU i den riskbedömning som finns för EU-förteckningen. Vi hade torrt på fötterna, säger Henrik Lange, samordnare för invasiva arter på myndigheten.

Masken saknar naturliga fiender, är ett rovdjur som lever på daggmask, och har setts sprida sig snabbt.

Han nämner invasiva mördarsnigeln som ett varnande exempel på när myndigheterna agerade för långsamt.

Uppvaktat regeringen

Däremot ska inte branschen ensam behöva ta konsekvenserna av jakten på lövplattmasken, säger han.

Inför nästa år har Naturvårdsverket äskat hos regeringen om att permanentera anslaget för invasiva främmade arter och man har påtalat problemet kring att privatpersoner får bära mycket av kostnaderna.

En lövplattmask kryper över en svart plastlåda med hål utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man undvika att få med sig lövplattmaskar hem till trädgården när man köper växter? Hör Emma Engstads fyra tips i klippet. Foto: SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttätande plattmasken Obama

Mer i ämnet