Fyndet gjordes vid en tillsyn på en plantskola i länet under torsdagen, med hjälp av en hund som tränats att söka upp just lövplattmask.
– Det får inte bli som med mördarsnigeln, vi måste sätta in åtgärder nu. Så fort lövplattmasken upptäcktes i andra län var vi därför snabba med att kontakta plantskolor och handelsträdgårdar i Blekinge för att informera om hotet och ge råd om hur man kan minska risken för spridning, säger Annika Smålander, samordnare för arbetet mot invasiva arter, Länsstyrelsen Blekinge.
Hittades första gången i november
Lövplattmasken upptäcktes första gången i Sverige i november. Den är ett aggressivt rovdjur som bland annat äter daggmaskar. Sprids den i naturen riskerar det enligt länsstyrelsen att leda till dålig jordkvalitet, minskad växtkraft och sämre skörd.
– Om antalet daggmaskar minskar så innebär det att det kommer finnas mer onedbrutet organiskt material, vilket innebär att det blir mindre näring till växterna, berättar Anette Thörnberg som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.
Men vad ska du göra om du hittar en lövplattmask? Spela klippet ovan för att få reda på det.