– Även om vi har sett att plattmasken inte överlever att bli nedfryst, så kan den nästan alltid hitta skyddade gömställen där den överlever, säger Cajza Eriksson, samordnare för arbetet mot invasiva arter vid Länsstyrelsen Skåne.
Under våren förväntar sig Länsstyrelsen Skåne att antalet kommer öka och att det finns ungefär lika mycket plattmask i hela landet.
– Inflödet av plattmaskar är större än vad vi har tänkt oss och att det blir svårt att hantera nu när våren kommer och det är dags att plantera.
Varmare klimat, drivande faktor
Plattmasken, som vanligtvis är hemmahörande i Sydamerika, livnär sig på andra jordlevande arter och kan på så sätt skapa stora konsekvenser för ekosystemet.
– När vi har testat att ge den föda har vi sett att den verkligen tycker om daggmaskar, vilket är problematiskt eftersom det på sikt kan minska näringen i jorden.
– Klimatet är en väldigt drivande faktor till att den här typen av arter kan etablera sig i Sverige. När vi dessutom importerar mycket varor ökar risken.
Resurserna räcker inte till
I december beslutade regeringen om nödåtgärder för att kunna utrota arten, men nu hoppas Länsstyrelsen Skåne på att även EU ska fatta beslut om att reglera inflödet av plattmask.
– Bara i Skåne så har vi ungefär tre och ett halvt tusen registrerade företag som håller på med växter och vi är fortfarande bara en och en halv person som jobbar med den här frågan.