Tvådelad bild. Till vänster: en slät mask i en hand. Till höger: en person med SVT-mikrofon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Cajza Eriksson vid Länsstyrelsen Skåne förklara situationen med den invasiva plattmasken och vad som kommer hända framöver. Foto: Jonas Roth/Linnéa Nystrand, SVT

Mardrömsbeskedet – kannibalmasken har överlevt vintern i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva och köttätande plattmasken som först upptäcktes i planteringar i centrala Malmö i mitten av november lever än. Förhoppningen att masken inte skulle överleva den svenska vintern har kommit på skam. Med varmare väder och ökande importer förväntas spridningen nu öka.

– Även om vi har sett att plattmasken inte överlever att bli nedfryst, så kan den nästan alltid hitta skyddade gömställen där den överlever, säger Cajza Eriksson, samordnare för arbetet mot invasiva arter vid Länsstyrelsen Skåne.

Under våren förväntar sig Länsstyrelsen Skåne att antalet kommer öka och att det finns ungefär lika mycket plattmask i hela landet.

Köttätande plattmasken Obama

– Inflödet av plattmaskar är större än vad vi har tänkt oss och att det blir svårt att hantera nu när våren kommer och det är dags att plantera.

Varmare klimat, drivande faktor

Plattmasken, som vanligtvis är hemmahörande i Sydamerika, livnär sig på andra jordlevande arter och kan på så sätt skapa stora konsekvenser för ekosystemet.

– När vi har testat att ge den föda har vi sett att den verkligen tycker om daggmaskar, vilket är problematiskt eftersom det på sikt kan minska näringen i jorden.

– Klimatet är en väldigt drivande faktor till att den här typen av arter kan etablera sig i Sverige. När vi dessutom importerar mycket varor ökar risken.

Resurserna räcker inte till

I december beslutade regeringen om nödåtgärder för att kunna utrota arten, men nu hoppas Länsstyrelsen Skåne på att även EU ska fatta beslut om att reglera inflödet av plattmask.

– Bara i Skåne så har vi ungefär tre och ett halvt tusen registrerade företag som håller på med växter och vi är fortfarande bara en och en halv person som jobbar med den här frågan.

En hand pekar på en mörk, texturerad yta med ett genomskinligt objekt, troligtvis ett djur eller en insekt, som är inzoomat i en cirkel på en telefonskärm. I bakgrunden kan man se en trädgårdsmiljö med växter och staket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även för ett tränat öga är det lilla geléaktiga krypet nästan omöjlig att se. Här en bild från Länsstyrelsen som nu trappar upp jakten på skadedjuret som nu hittats i både Skåne och Halland. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttätande plattmasken Obama

Mer i ämnet