– Vi hoppas kunna ta hjälp av den här typen av hundar under nästa år, både vid tillsyn och som ett hjälpmedel för de som arbetar med växter, säger Cajza Eriksson, samordnare för arbetet mot invasiva arter vid Länsstyrelsen Skåne.
Hundarna som har tränats till att nosa upp den invasiva plattmasken markerade snabbt på tre brätten med växter. Efter att ha kollat närmare på jorden hittades maskar som senare kunde identifieras som arten Obama nungara.
– Just nu är det lite som en skräckskattjakt. Vi söker igenom det nya materialet och det är så vi har upptäckt maskarna, säger Lina Hirsch, anläggningsansvarig trädgårdsingenjör Slottsträdgården.
”Kan rubba allt vi jobbat för”
Det skapar i sin tur oro, eftersom stora mängder av det inköpta växtmaterialet, alltså växter och jord, redan har hunnit planteras ut.
– Det är väldigt oroväckande. Under hela Slottsträdgårdens tid har vi försökt bygga upp jorden och är rädda om alla organismer som lever där. De invasiva maskarna kan ju rubba allt som vi har jobbat för, säger Lina Hirsch.
En kamp mot klockan
Maskarna kan vara svåra att upptäcka. Eftersom de är rovdjur ger de i det här skedet ingen synbar påverkan på växter. I längden kan de däremot ha stora konsekvenser för ekosystemet, då andra jordlevande varelser äts upp och näringen i jorden försvinner.
– Vi vet inte riktigt hur stor mängd plattmaskar som behövs för att vi människor ska se en effekt, men det vi vet är att om vi börjar se effekten kommer det vara alldeles för sent att göra någonting åt det, säger Cajza Eriksson.