Delad bild. Till vänster: Två händer håller i ett blad från en bredloka. Till höger: En man med svart tröja, Dan Mangsbo som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya invasiva arten ser ut och vilka problem den ställer till med. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Ny invasiv art hittad i Värmland: ”Skuggar undan all vegetation”

Uppdaterad
Publicerad

Den har liknande egenskaper som den redan kända jättelokan men ännu bredare blad som kväver all vegetation under dem. Nu har bredlokan hittats på två platser i Karlstad.

– Om man får växtsaften på huden kan man få väldigt allvarliga brännskador, säger Dan Mangsbo som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Jättebalsamin, kanadensiskt gullris, lupin och jätteloka, de är arter som har det gemensamt att de är invasiva och påverkar den biologiska mångfalden i Sverige negativt. Men de är bara några i raden av invasiva arter som etablerat sig här. Och nu har de fått sällskap av ytterligare en problemväxt, bredlokan.

– Den har ju samma negativa egenskaper som jättelokan. De blir väldigt breda och breder ut sig och skuggar undan all annan vegetation, säger Dan Mangsbo.

Starta videon ovan för att få veta mer om det senaste tillskottet av invasiva arter i Värmland, därtill det första fyndet av bredloka i Sverige.

Vad undrar du om invasiva arter?

Nu har klockan passerat 13 och vi stänger ner den här chatten. Tack för alla frågor!

Jenny • De kommer tillbaks om man ej får upp hela rotsystemet, de växer ju väldigt ofta med utlöpare och sitterihop med varandra. Jag har på två år knappt lyckats utrota 100 kvadrat på tomten.
Den som betalat har betalat för ingenting om man bara klipper av dem. Har de som betalar ingen kunskap alls? Att klippa av o begära pengar torde likställas med bedrägeri.

Hagfors kommun skrev följande vad som gällde angående bekämpningen: "Du bekämpar den den invasiva växten i området genom att skära dem vid basen eller dra upp dem från marken. Du kan lämna allt växtavfall att förmultna på marken."

Det blir intressant att följa upp vad som händer på de ställen som har bekämpats.




Mr Syrén • Varför ser vi olika på de invasiva arterna? Är de invasiva borde vi väl vilja ha bort de även om de varit accepterade under en lång tid? Lex syrener?

Människan har genom historien flyttat växter över kontinenter och det är svårt att dra en gräns för vad som är naturligt förekommande växter. När lagstiftningen gjordes så satte man en gräns på år 1800 – arter som var spridda i svensk natur före det räknades som inhemska.

Lång säsong • Är det så att säsongen för alla växter, och framför allt invasiva, är längre nu. Eller kanske i flera delar. Ser nya lupiner ute vid vägkanten just nu.

Vi har en lite längre växtsäsong än för ett par decennier sedan, på grund av en liten uppvärmning av temperaturen. Avslagna lupinplantor vid vägkanten kan blomma igen under samma säsong.

Tom • Lupiner måste tas om hand annars kommer de raskt tillbaka. Lämna på återvinningen, finns kärl för invasiva arter eller lägg i stängd påse eller låt ruttna i vatten. Absolut inte kompostera eller lämna öppet.

Thea • Kommer de inte tillbaka om de enbart klipps ner? Behöver de inte ryckas upp med rötterna?

Se svar på liknande fråga tidigare i chatten.

Stefan Nilsson • Hur är det med djuren? Vilka djur är värst, hur ska man komma till bukt med de problemen?

Värmland är än så länge ännu ganska förskonat från både invasiva främmande fiskarter och däggdjur. De vi har att jobba med är mink och signalkräfta i första hand men på sikt kan vi också få problem med andra arter. Om du ser en invasiv fiskart eller däggdjur får du gärna rapportera det till invasivaarter.nu.

Mona • Hur omfattande är egentligen problemet med invasiva arter?

Främmande invasiva arter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i världen. Pågående klimatförändringar kan göra problematiken ännu större. Den samhällsekonomiska kostnaden orsakad av främmande invasiva arter är stor.

Lupin • Vilken är den invasiva arten som är värst, alltså som fortplantar sig snabbast och tar över mest?

De invasiva arterna är farliga på olika sätt, men på land finns tre växter som har stor utbredning i länet: blomsterlupin, jättebalsamin och kanadensiskt gullris. Alla tre förändrar miljön där de växer. 

I vattenmiljöer är signalkräftan ”farligast” eftersom den bär och sprider kräftpest och utgör det största hotet mot den inhemska flodkräftan. Sjögull är en annan vattenlevande art som kan täcka stora vattenytor och hota vattenekosystem samt försvåra för bad, fiske och båttrafik.

Anders burman • Här i Västerbotten är det vägverket som är skyldig till lupiner som finns längs statens vägar.Man sådde in vägslänterna med bl.a.lupiner när man byggde nytt .Det skedde på 90 talet och i början på2000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.