Bonde studerar bestånd av jättebalsamin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De här arterna kan bli ett hot mot livsmedelsförsörjningen, säger lantbrukare Daniel Andersson om spridningen av invasiva växtarter såväl på åkrar som i naturen runt omkring. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Edabonden kräver krafttag mot invasiva arter – utesluter inte kemisk bekämpning

Publicerad

Staten måste ta ett större ansvar för bekämpningen av invasiva arter, det anser en av ledamöterna i regionstyrelsen för LRF i Värmland. Han menar att situationen nu är så allvarlig att man inte ens kan utesluta bekämpning med kemiska medel.

SVT träffar Daniel Andersson på en havreåker i Eda kommun i västra Värmland. Bland havren står flera bestånd med hönshirs.

– Det är ett av världens värsta ogräs, förklarar Daniel Andersson.

Men att han hittar ogräs i åkrarna runt om i Eda är kanske ändå inte det som bekymrar honom mest.

– I lantbruket har vi verktyg för att bekämpa ogräs, säger han och syftar till att man där kan bekämpa ogräsen med kemiska medel.

”Man ur huse”

Det som bekymrar honom mer är de ogräs som än så länge sprider sig vid sidan av jordbruksmarken.

– Det är man ur huse som gäller nu. Och staten måste förstå att det här är ett stort hot mot den biologiska mångfalden, säger han och riktar ett tydligt krav till staten om att skjuta till mer resurser för att stoppa utvecklingen.

Daniel Andersson fruktar nu att de invasiva arterna kan ta över betesmarker, vilket skulle det göra betydligt svårare för honom och andra att föda upp köttdjur.

– Hagmarker och naturbetesmarker är ju en del i den verksamhet vi bedriver och de här arterna är ingenting som djuren äter. Kan de inte beta marken, ja, då blir det väl granskog där då. De här arterna kan bli ett hot mot livsmedelsförsörjningen.

Klimat- och miljöministern avböjer intervju

Den minister som ansvarar för frågan om invasiva arter, Romina Pourmokhtari (L), har avböjt såväl intervju som möjligheten att kommentera Daniel Andersson krav skriftligt. I stället har SVT fått en kommentar från regeringskansliets tjänstemän. Den lyder:

”Regeringen har satsat 50 miljoner kronor extra årligen på arbetet med att bekämpa landlevande invasiva arter under perioden 2024 till 2026. Arbetet med att bekämpa de invasiva främmande arterna fokuserar på att stärka koordineringen av nationella insatser och vägledning, öka de bekämpningsåtgärder som beslutats regionalt och ta fram kommunikationsinsatser som innebär ökad kännedom hos allmänheten för nya och etablerade invasiva främmande arter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.