Anna Welandsson, enhetschef för Trafik och Utemiljö i Kungsbacka hållandes i en jättebalsamin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har inte bara minskat förekomsten av jättebalsamin, det har också fått ut unga i naturen och gett ökad kunskap om invasiva arter”, säger Anna Welandsson som är mycket nöjd med hur projektet gått. Foto: Anton Johansson/SVT

”Brutal” bekämpning av invasiva arten jättebalsamin i Kungsbacka

Publicerad

Närmare 200 föreningsaktiva barn och ungdomar i Kungsbacka har varit med och plockat. Runt 100 säckar har fyllts med den invasiva arten och kommunen jublar över resultatet.

– Förekomsten är brutalt mycket mindre nu än vad den var tidigare, säger Anna Welandsson, enhetschef Trafik & Utemiljö i Kungsbacka kommun.

I klippet berättar Anna Welandsson om hur projektet gått och varför det är nödvändigt att bekämpa den invasiva arten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är Jättebalsamin en invasiv art? Jättebalsamin är en av flera arter i Sverige som klassas som invasiv.

FAKTA: JÄTTEBALSAMIN

Jättebalsamin pekas ut som en av de mest problematiska invasiva främmande arterna i Sverige, bland annat för att den är etablerad i stora delar av landet, bildar stora bestånd och har möjlighet till långväga spridning.

Spridning av jättebalsamin kan förhindras genom att slå den innan den blommar och sätter frö. Se till att ta bort fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna. Var försiktig vid hantering av växten, frön och jordmassor som kan innehålla frön.

De ska inte komposteras, utan förbrännas eller lämnas till återvinningscentral.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.