”Det finns en sötma här”. I videon ovan testar SVT:s reporter parkslidekompott. Följ med till lyxkrogen The Old Mill I Gästrike Hammarby där ogräset görs om till en delikatess.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en sötma här”. I videon ovan testar SVT:s reporter parkslidekompott. Följ med till lyxkrogen där ogräset görs om till en delikatess. Foto: SVT

Parkslide på menyn – här är ogräset en delikatess

Publicerad

Har du länge hatat ogräs? – Du är inte ensam men det kanske inte så tokigt i syltform. Parkslide går faktiskt att äta. På restaurangen The Old Mill i Gästrike Hammarby är ogräset ett naturligt inslag på menyn.

– Det har en mild smak av rabarber, säger Bogdan Gheorghe som är ägare och kock.

Tillsammans med Ellinor Andersson driver han sedan november förra året fine dining-verksamhet i det lite avsides belägna Gästrike Hammarby.

– Folk frågar varför vi har en sådan här restaurang mitt ute i ingenstans. Men det är här man kan hitta ingredienser av högsta kvalitet. Vi har kantareller bakom huset och parkslide här i parken, förklarar Bogdan.

Invasiv art kräver försiktighet

Parkslide är en extremt invasiv art och det gäller att vidta försiktighetsåtgärder när man skördar den. Ett litet fragment på avvägar kan leda till att en ny koloni får fäste.

– Man måste använda plastpåse när man skördar, säger Bogdan.

Parkslide har flera olika användningsområden i köket. När SVT kom på besök slängde Bogdan ihop en parkslide- och rostad pinjenötskompott, se resultatet i klippet ovan.

Fakta om parkslide

• Parkslide kan etablera sig i nästan vilken typ av jord som helst.

• Kan sprida sig med ytterst små rot- eller stamfragment som väger mindre än ett gram.

• Snabb tillväxt, vilket gör att beståndet snabbt etableras, och förmågan att bilda täta bestånd som täcker övrig vegetation.

• Rötter som lagrar näring på stora djup vilket gör att arten kan återetablera sig även då ovanjordisk vegetation och ytliga rötter har tagits bort. Därför är parkslide mycket svår att bekämpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.