personer som bekämpar invasiva arter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunekologen Linnea Skarped berätta mer om arbetet i klippet. Foto: Niclas Brunell, SVT

Här bekämpar kommunanställda i Karlstad invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Jättebalsamin, blomsterlupin och kanadensisk gullris ska bort. Under torsdagen gav sig anställda vid teknik- och fastighetsförvaltningen ut på flera platser i kommunen – för att bekämpa invasiva arter.

Det var ett taggat gäng som drog igång arbetet på torsdagen enligt kommunekologen Linnea Skarped.

– Dels gör vi en stor inverkan på platsen, vi tröttar ut bestånden och till viss del får bort en del bestånd. Men den stora vinningen är kanske att vi får ett mer överskådligt perspektiv på varandras verksamhetsområden och hur vi stöter på det här problemet i vår verksamhet, säger Linnea Skarped.

Tidigare i sommar, i juni, arrangerades en första halvdag med samma sysslor för förvaltningens medarbetare. Arbetet sker på flera platser, bland annat vid Kroppkärssjön, Tuggelite, Torpnoret och Sundstatjärn.

Invasiva arter

”Invasiva främmande är arter som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjar sprida sig snabbt och orsakar allvarlig skada för ekosystem, infrastruktur eller människors hälsa vilket medför stora kostnader för samhälle och enskilda.

Det är ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige och globalt och antalet främmande arter som blir invasiva ökar från år till år.”

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.