Idag får vi reda på om vi närmar oss undergången, eller om vi istället rör oss ifrån den. Domedagsklockan ställs om. Foto: TT

Domedagsklockan har ställts om – bara två minuter kvar till undergången

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen ställdes återigen den så kallade domedagsklockan och en ny uppskattning görs av avståndet till undergången. Nu är vi bara två minuter ifrån midnatt – ifrån slutet.

Sedan 1947 har styrelsen för amerikanska Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) ställt om domedagsklockan. En klocka som närmar sig midnatt, eller rör sig ifrån midnatt. Skulle klockan slå tolv går vi under.

Bakom domedagsklockan står forskare vid universitetet i Chicago. De avläser omvärlden och beräknar hur nära eller långt ifrån människan är att förstöra världen genom teknologi som vi själva skapat.

En varningsklocka

Syftet med domedagsklockan är att varna jordens befolkning inför mänsklighetens stundande undergång, och det ligger i dramatiken av det hela ändå ett allvar bakom.

– USA är lite nervösa. Förra året nämnde Bulletin Donald Trump. Man var bekymrade över hans retorik då han sa ”min kärnvapenknapp är större än din”. Samtidigt ser det ut som att Nordkorea och USA kan närma sig samtal, så vi får se hur klockan ställs, säger Carina Bergfeldt, SVT:s korrespondent i Washington till Morgonstudion.

Studerar hot mot civilisationen

Forskarna som bedriver verksamheten bakom klockan menar att det inte handlar om att förutspå framtiden. Istället studeras händelser i världen som redan har hänt samt olika trender.

Man beräknar och samlar statistik kring ämnen som kärnvapenutveckling, koldioxidutsläpp, risken för militära konflikter och pågående krig i världen.

Undergången nära

Förra året ställdes klockan fram och visade då att vi endast är två och en halv minut från undergången. Nu är vi bara två minuter ifrån midnatt, så nära har vi bara varit en gång tidigare.

Klockan flyttades fram då världsledarna enligt BAS inte hanterat hotet om kärnvapenkrig eller klimatförändringarna.

Domedagsklockan genom åren

Domedagsklockan skapades 1947. Den har hittills ställts om 22 gånger. Första gången klockan rubbades var 1949 då den gick från sitt ursprungsläge som var inställt på sju minuter från midnatt, till att plötsligt stå tre minuter från midnatt.

Bara en gång tidigare har klockan varit endast två minuter från midnatt. Det var 1953 då Sovjetunionen och USA båda testade kärnvapen inom loppet av sex månader.

1991, vid Kalla krigets slut stod klockan på 17 minuter från midnatt. Det är fortfarande rekordet för när vi var längst från jordens undergång.

Källa: Bulletin of the Atomic Scientists.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.