Rapporten må vara ny, men siffrorna är nästan oförändrade. Läget i Sverige har sett likadant ut de senaste åren. En procent allvarligt materiellt fattiga går att jämföra med sju procent, som är genomsnittet i EU.
Det är EU:s definition av materiell fattigdom som Statistiska centralbyrån (SCB) har använt sig av.
Högst andel i Bulgarien
Värst drabbade är utrikes födda och arbetslösa, vars situation är mer allvarlig än till exempel inrikes födda med två inrikes födda föräldrar eller de som har ett jobb.
För en gångs skull finns det anledning att förknippa Sverige och Schweiz med varandra, som båda har lägst andel av befolkningen i allvarlig materiell fattigdom. Högst andel finns bland den bulgariska och grekiska befolkningen: 30 respektive 21 procent år 2017.
Så ser definitionen ut
Det finns nio punkter som definierar allvarlig materiell fattigdom. Till exempel att man inte har råd med telefon eller bil. För att tillhöra gruppen ska man inte ha råd med minst fyra av av de nio punkterna.
Materiell fattigdom
- Allvarlig materiell fattigdom innebär att man inte har råd med en viss levnadsstandard. Detta mäts genom att undersöka om personer kan betala oförutsedda utgifter, en veckas semester per år, en måltid med kött, kyckling eller fisk (eller motsvarande vegetariskt alternativ) varannan dag, tillräcklig uppvärmning av bostaden, kapitalvaror som tvättmaskin, färg-TV, telefon eller bil eller kan betala skulder (hypotekslån eller hyra, räkningar, avbetalningsköp eller återbetalning av lån).
- En person i allvarlig materiell fattigdom har inte råd med minst fyra av dessa nio poster. Måttet är ett av tre övergripande mått som EU följer upp årligen i syfte att minska antalet personer i risk för fattigdom eller social utestängning i Europa inför år 2020.
- EU:s indikator risk för fattigdom är ett så kallat relativt mått på inkomstfattigdom. Enligt den här definitionen anses en individ vars disponibla inkomst (lön, pension, bidrag etc) understiger 60% av medianinkomsten i ett land leva i risk för fattigdom. Den här indikatorn mäter inte låg levnadsstandard eller fattigdom i sig utan låg inkomst i relation till andra i respektive land.
Källa: SCB