Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Olofsson, klubbordförande Unionen på H&M, kommenterar de många tester som personalen fått genomgå sedan slutet av förra året, något som orsakat stress och en osäkerhet inför framtiden. Foto: Per Leandersson/SVT

1500 H&M-anställda sägs upp – baserat på kompetenstest

Publicerad

Kompetenstester ska avgöra framtiden för H&M:s anställda på IT-avdelningen. Detta när 1500 personer ska sägas upp. Beskedet kommer kort efter att man “hyvlat” butiksanställdas avtal.

– Det rimmar väl med H&M:s effektivisering, säger aktieanalytiker Stefan Olsson.

H&M:s personalpolitik har skapat stora rubriker den senaste tiden. I början av februari beslutade det svenska modeföretaget att “hyvla” över tusen butiksanställdas avtal – man drog ner på timmarna i kontraktet.

– Många har svårt att leva på sin lön. Det beror i väldigt hög utsträckning på den utbredda deltidsproblematiken i branschen. 7 av 10 har deltid, sa Handels förbundsordförande Linda Palmetzofer i samband med hyvlingen.

Intelligens- och personlighetstester på IT-anställda

Nu ska företaget skära ner på personal igen. Den här gången på IT-avdelningen Business Tech. 1500 anställda ska sägas upp, ungefär hälften av personalstyrkan. De anställda har fått genomföra kompetenstester som enligt facket ska ligga till grund för vilka som får gå.

– Många känner stress, oro och en stor osäkerhet. Testerna är genomförda, men beskeden kommer först i mitten på mars eller april, säger Unionens klubbordförande på H&M:s IT-avdelning, Robin Olofsson.

Testerna genomfördes i december. Enligt Olofsson fick vissa göra uppemot 40 tester under två veckor. En del kontrollerade kompetens inom olika IT-program, men andra beskrivs som rena intelligens- och personlighetstester.

Analytiker: De anställda behövs inte längre

Samtidigt har H&M:s aktiekurs dalat de senaste åren. Coronapandemin och att man har en stor del av sin produktion i Asien lyfts fram som en anledning till att bolaget backat på börsen.

– Kina är ett väldigt stort inköpsland för H&M, och där har det varit stängt. Dessutom har hamnar varit stängda på grund av restriktioner. Det har gjort det dyrt att transportera produkter, vilket är en viktig del i att H&M:s vinstmarginalen krympt, säger aktieanalytiker Stefan Olsson på Ålandsbanken.

Han är inte förvånad över att H&M gör sig av med personalstyrka och lyfter fram att företaget satsat hårt på digitalisering senaste åren. Nu börjar det arbetet bli klart, och då behövs inte de anställda längre.

– När man nu är i en mogen fas i utvecklingen upptäcker man att man har lite för många på IT-sidan, säger Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.