Det finns en risk att många blir sjuka i jul. Dagens lägesbild från Folkhälsomyndigheten visar just nu hög smittspridning när det gäller bland annat influensa, vinterkräksjuka och mykoplasma.
– Som vanligt vid den här tiden på året cirkulerar många infektioner samtidigt.
Det står nu klart att smittspridningen av både vinterkräksjukan och influensan har tagit fart, och att epidemisäsongen nu har inletts enligt Gisslén.
Covid-19 smittar också många just nu och Folkhälsomyndigheten väntar en ökning under vintern.
– Största riskerna för individer i riskgrupp utgör i första hand influensa och covid-19, säger Gisslén.
Mykoplasma – värsta utbrottet på 26 år
Smittspridningen av bakterien mykoplasma som kan orsaka lunginflammation är också fortsatt hög.
– Mykoplasman är det riktigt stora i höst och vi kan inte se att det klingar av.
Utbrottet av mykoplasma är det värsta på 26 år och rekordmånga har behövt söka sjukvård enligt Socialstyrelsen. Och den slår hårdast mot den grupp som annars brukar bli lindrigast sjuka av infektionssmittor – de som är mellan 20 och 30 år.
En förklaring tros vara att immuniteten hos just den här gruppen är lägre efter coronapandemin.
– Antalet som intensivvårdas har varit på en nivå som jag aldrig tidigare sett under mina år som infektionsläkare.
Kikhosta och RS-virus
Även spridningen av kikhosta som kan vara farlig för små barn är fortfarande ovanligt hög.
Andra smittor att hålla ögonen på är främst RS-virus, och även grupp A-streptokocker som orsakar halsfluss och i vissa fall allvarlig sjukdom.
Det finns vaccin mot flera av smittorna som rekommenderas främst till äldre, riskgrupper och gravida.
– För få har vaccinerat sig. Det är ett bekymmer. De som är över 65 eller i riskgrupp bör vaccinera sig nu – det är inte för sent.
Rekommendationer för vaccination
Coronavirus:
Personer som är 65 år och äldre eller tillhör en medicinsk riskgrupp såsom gravida eller personer med nedsatt immunförsvar, rekommenderas en dos vaccin inför höst- och vintersäsongen.
Säsongsinfluensa:
Årlig vaccination mot influensa rekommenderas till personer som löper högre risk för allvarlig influensasjukdom: personer över 65 år, vuxna och barn som tillhör vissa medicinska riskgrupper och gravida kvinnor (under andra och tredje trimestern).
Kikhosta:
Vaccination mot kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och erbjuds från tre månaders ålder. För att skydda små barn mot kikhosta rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vaccination ges i tid enligt barnvaccinationsprogrammet samt vaccination under graviditet.
RS-virus:
Under 2023 godkändes två vaccin mot RS-virus, för användning till personer från 60 år, och under 2024 har ett ytterligare vaccin godkänts. Ett av vaccinen är även godkänt för vaccination av gravida i graviditetsvecka 24–36 för att ge skydd under spädbarnets första sex levnadsmånader.
Vaccination rekommenderas för personer från 75 år och personer från 60 år med vissa bakomliggande sjukdomar. Barn ingår inte i de nationella rekommendationerna men vissa barn kan erbjudas förebyggande behandling inför och under vintern 2023/2024.
Källor: Folkhälsomyndigheten/Läkemedelsverket