Tre personer står folkbokförda i statsministerns residens: Stefan Löfven, Ulla Löfven – och Marijn Janssen. Foto: TT/Faksimil

20-årige Marijn Janssen står folkbokförd hemma hos Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

När 20-årige Marijn Janssen begärde ut ett registerutdrag märkte han att han var skriven på en underlig adress i Stockholm. Adressen dök också upp på e-fakturor på Marijns bank. Då han gjorde efterforskningar gick det omöjliga upp för honom: Han var folkbokförd på Sagerska palatset – statsminister Stefan Löfvens bostad.

Under onsdagen hörde Marijn Janssen av sig till SVT Nyheter. Han menade att han upptäckt att han stod skriven på Strömgatan 18, det Sagerska palatset, efter att han begärt ut ett registerutdrag. Men Janssen bor inte tillsammans med Stefan Löfven, han bor inte ens i Stockholm.

Marijn säger själv att han inte signerat någon adressändring hos Skatteverket.

Marijn vet inte om han får post hem till Stefan Löfven, men han har noterat att det står Löfvens adress på e-fakturor han får.

Skatteverket bekräftar: Han bor hos Löfven

På Skatteverket, som sköter folkbokföringen, bekräftar en handläggare att ”Marijn Ingmar Lorenzo Janssen” är folkbokförd hos paret Löfven. Han har varit det sedan 15 maj 2017.

LÄS MER: Vem som helst kan folkbokföra sig hos Löfven

Stefan Löfvens pressekreterare känner inte till situationen, men ber att få undersöka ärendet. Senare återkommer Bodil Sundén, presskommunikatör på Regeringskansliet.

– Det har nyligen kommit till vår kännedom att en person är skriven på Strömgatan 18 i Stockholm (Sagerska huset). Vi har därför varit i kontakt med Skatteverket, som är den myndighet som ansvarar för folkbokföring, skriver hon till SVT Nyheter.

Hon refererar alla ytterligare frågor till Skatteverket.

”Används fel”

Marijn Janssen menar att Skatteverket implementerat BankID, som används som identifieringsmetod, fel.

– Det finns två olika tjänster där den ena är signera och den andra är identifiera. Då kommer det bara upp en fråga ”vill du identifiera dig mot Skatteverket?” och det enda man gör är att lägga fingret mot fingeravtrycksläsaren, säger Marijn Jenssen.

Ska inte gå att förfalska digitalt

Tobias Wijk som är verksamhetsansvarig på Skatteverket säger att det inte går att ändra adress åt någon annan.

– Digitalt är det inte möjligt, om du inte manipulerat eller har tillgång till den andra personens bank-id. Eftersom vi fortfarande godtar blanketter kan man förfalska en blankett, men det är därför vi har spärrtjänsten som gör att det inte går att använda en blankett för adressändring, säger han.

LÄS MER: Så lätt är det att ändra adress – och ta sig in i annans bostad

Marijn säger att han inte tycker om idén med folkbokföringen och att den är öppen för vem som helst, och att han hoppas att Skattverket ändrar sina rutiner.

– De kan ändra så att man ska signera begäran, för så här kan man göra det i någon annans namn och ingen skulle märka det.

Ska se över rutinerna

Skatteverket har rutiner och extra kontroller på vissa byggnader så som sjukhus, regeringsbyggnaden och slottet. Och nu finns det anledning att se över rutinerna enligt Tobias Wijk.

– Vi behöver ju titta vad det är som hänt här och vad som gått fel, uppenbarligen har vi en felaktig folkbokföring som vi behöver åtgärda. Vi får titta på om personen själv kan korrigera det, säger han.

”Känns tryggt”

Marijn själv säger att han helst vill slippa vara folkbokförd hos statsministern, även om det kan finnas vissa fördelar.

– Om jag är helt ärlig så föredrar jag nog hellre att det står att jag bor hos statsministern än min riktiga adress, det känns mer tryggt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.