Boken med titeln ”Skärpta krav för svenskt medborgarskap”, avbildad från sidan, med en lila rygg och vit text som beskriver bokens ämne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein: Därför lär Socialdemokraterna ändra sig om gängkriminaliteten Foto: Henrik Montgomery/TT

Lutar åt en S-sväng om gängledares medborgarskap

Publicerad
Analys ·

Att Socialdemokraterna sagt nej till att dra in passet för gängledare har gett Tidöpartierna en efterlängtad konflikt i deras viktigaste fråga.

Men eftersom S vill undvika alla skiljelinjer när det kommer till hårdare tag mot gängkriminaliteten är det en lågoddsare att partiet kommer att ändra sig.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

För Tidöpartierna är gängkriminaliteten en ödesfråga. Lyckas de inte övertyga väljarna om att deras flodvåg av kriminalpolitiska åtgärder kommer att få stopp på gängvåldet lär de få svårt att bli omvalda. Det är i mångt och mycket brottsbekämpningen de kommer att utvärderas på och det vet partierna om.

Bra bit kvar

Med knappt tjugo månader till valet kan man konstatera att de har en bra bit kvar. Enligt den senaste mätningen från Indikator Opinion tycker en knapp tredjedel av väljarna att regeringen gör ett bra jobb när det kommer till kriminalitet och brottsbekämpning. Och bara 15 procent tror att utvecklingen för gängbrottsligheten kommer bli bättre 2025.

Å andra sidan är det M och SD som äger frågan i väljarnas ögon. S ligger visserligen inte långt efter men brottsbekämpning är inte en ”hemmaplansfråga” för det största partiet. Det är bland annat därför S vinnlägger sig om att tona ned konflikterna och signalera en vilja att gå lika långt när det kommer till straffskärpningar och hårdare tag. Men i frågan om att återkalla medborgarskapet för gängkriminella som ”allvarligt skadar Sveriges vitala intressen” tog det stopp. Socialdemokraterna hänvisar till att definitionen saknas i svensk lagstiftning och varnar för att det skulle kunna leda till att personer som dömts för mindre allvarliga brott riskerar att få sitt svenska pass indraget. Dessutom vill partiet inte ge SD makt att definiera vad vitala intressen innebär.

Enighet en viktig princip

I 30 minuter pressades Gunnar Strömmer (M) på om regeringen tänker gå vidare med förslaget även om S håller fast vid sitt nej. Att göra det skulle innebära att Tidöpartierna frångår en viktig princip om att ändringar av grundlagen ska göras i bred politisk enighet. Men så kommer det sannolikt inte att bli. Justitieministern bedyrar att han vill se en bred majoritet och att det i det kommande lagstiftningsarbetet kommer att vara tydligt att det bara handlar om personer som gjort sig skyldiga till allvarliga brott som skadar staten. Han verkar också räkna med att S kommer att ansluta sig.

Mycket talar för att han får rätt. Socialdemokraterna vill undvika valrörelse där de kan anklagas för att inte vilja göra allt för att minska gängkriminaliteten. Sen vilken effekt just den här åtgärden kommer att få, ja det är en annan historia.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.