Birgit Wändahl hade redan överlevt bröstcancer i två omgångar när hon fick besked om att hennes cancer spritt sig igen. Trots att hon fick genomgå cystatikabehandling och strålning, var fyrabarnsmamman snabbt tillbaka på sitt gamla jobb.
-I det läget jag är i nu funkar det väldigt bra. Arbetgivaren hjälper mig och frågar: Orkar du med det här i dag? Nähä, då får du sitta i kassan, berättar Birgit Wändahl.
Måste söka heltidsjobb
Eftersom Birgit Wändahl faktiskt kan jobba har hon inte rätt till sjukersättning och leva på 75 procent av lönen blir knapert för tonårsmamman. Samtidigt ställer Försäkringskassan krav på att hon säger upp sig och söker ett nytt arbete där hon orkar jobba heltid.
Enligt dagens regler ska sjukskrivna prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning och måste söka nytt jobb om de inte kan jobba heltid hos sin gamla arbetsgivare. Dessutom ifrågasätts ofta läkarnas bedömning av patienternas arbetsförmåga av Försäkringskassan.
Läkare protesterar
På Onkologkliniken på Södersjukhuset i Stockholm växer missnöjet med sjukförsäkringsreglerna och personalen skriver nu på ett upprop.
-Det som händer i dag, är att våra allra sjukaste patienter utsätts för pressen att återgå i arbete. Försäkringskassan flåsar folk i nacken ända fram till döden. Vi har patienter där man krävt att de ska återgå i arbete ett par veckor innan de dött, berättar Aina Johnsson, kurator och forskare på Onkologkliniken.
Enligt onkologerna – cancerläkarna – är det väldigt individuellt för hur mycket en svårt sjuk person kan arbeta, den bedömningen görs av läkarna, som tycker att de får allt svårare att göra sig hörda.
-Det största problemet är att patienten far illa av processen, att man i slutet av detta, enda livet man har ska behöva gå i klinch med utomstående, förklara sin svåra situation och ändå bli ifrågasatt. Även vi doktorer och kuratorer har svårt att bli hörda av Försäkringskassan, säger Anna von Wachenfeldt, läkare på Södersjukhuset i Stockholm.
Förlorad trygghet
Birgit Wändalh hör till de som vill jobba kvar på sitt gamla jobb, men enligt försäkringkassan bör hon säga upp sig och söka nytt.
-De har sagt att de vill lägga ut mig på den öppna arbetsmarknaden och då försvinner tryggheten och jobbet man älskar och du vet inte var du hamnar, säger en uppriven Birgit Wändahl.
-Vem vill anställa någon som är närmare 55 och har den här sjukdomsbilden. Det är inte många och idag har jag en väldigt bra arbetsgivare som vill ha kvar mig.