I Tidöavtalet står att en utredning ska ta fram förslag på hur medborgarskap ska kunna återkallas för den med dubbla medborgarskap som begått systemhotande brottslighet eller vars medborgarskap beviljats till följd av oriktiga uppgifter.
Förslag på förändring
Detta är en av flera frågor som grundlagskommittén, med representanter från samtliga riksdagspartier, har utrett sedan 2023. På onsdag väntas kommittén presentera sina slutsatser, och enligt uppgifter till SVT så kommer det föreslås en förändring av grundlagen som gör att medborgarskapet ska kunna återkallas i vissa fall.
Det handlar till exempel om fall då medborgarskapet har beviljats till följd av oriktiga uppgifter, eller om personen har dömts för brott som lyder under den internationella brottmålsdomstolen, som till exempel folkmord. Detta förutsätter att personen i fråga har dubbla medborgarskap.
Tidöpartierna vill gå längre
Tidöpartierna vill dock gå längre än så, och väntas i ett eget yttrande föreslå att det svenska medborgarskapet ska kunna rivas upp för personer med dubbla medborgarskap som begår systemhotande brottslighet, till exempel vid grova våldsbrott i gängmiljö, erfar SVT.
När kommittén har presenterat sina slutsatser kan Tidöpartierna välja att gå vidare med sina egna förslag på lagändringar. För att grundlagen ska ändras krävs dock två omröstningar i riksdagen med ett riksdagsval emellan.
Hård kritik från S
Rud Stenlöf (S) sitter som ledamot i kommittén och är besviken på att Tidöpartierna planerar att lägga fram ett eget yttrande på grundlagsändring, då syftet med kommittén är att ta fram förslag som en bred majoritet står bakom.
– Det är djupt beklagligt att man inte väljer att stå upp för den gemensamma produkt som vi arbetat fram tillsammans, säger Rud Stenlöf.
Hon kallar också Tidöpartiernas egen skrivning för ”oseriös, rättsosäker och slarvig”.
– Den skulle kunna appliceras på skattebrott, bokföringsbrott eller om man glömt ett hemligt dokument på en kursgård, säger hon.
SVT Nyheter har sökt Tidöpartierna. Liberalerna har avböjt att kommentera.