Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot.
Debatten som föranledde voteringen blev en hård debatt mellan socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) och Veronica Palm (S).
Redan för 1,5 år sedan beslutade riksdagen om de olika tidsgränserna i rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen. Palm påminde om att redan då varnade många för ”de dogmatiska tidsgränserna”.
Hon tog upp att Sveriges Kommuner och landsting liksom Samhall sagt att de är för snäva och att Statskontoret klagat på ett bristfälligt underlag.
-Men regeringen brydde sig inte. Vi vet nu också att statsrådet inte tagit del av remissvaren, sade hon och syftade på att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson sagt att det inte funnits någon allvarlig kritik mot den nya kedjan.
Palm vände sig också mot att utskottets majoritet efter kritiken knåpat ihop ett nytt lagförslag, som ”enligt Försäkringskassan bara ökar rättsosäkerheten”.
Palm hade en egen förklaring till att regeringen inte trott att det skulle bli problem för de sjukskrivna:
-Det berodde på att den trodde på fördomen att människor är lata fuskare.
Debatten hettade till
Axén påminde om den tidigare S-politiken där människor, många unga, mot sin vilja tvingades in i förtidspension och permanent utanförskap och tyckte att Palm borde friska upp sitt minne.
-Det var en cynisk politik. Jag är glad och stolt över denna nya möjlighet till en ny start på livet, sade han och efterlyste Socialdemokraternas alternativ.
Axén hade läst partiets skuggbudget och kommit fram till att S accepterat regeringens rehabiliteringskedja med ett undantag – det sista steget.
Palm anklagade Axén för att ”medvetet ljuga”.
-Vi säger nej till stupstock, nej till dogmatiska tidsgränser och ja till aktivt stöd, sade hon.
Väcker starka känslor
Efter det inlägget ingrep talman Per Westerberg och påminde om att riksdagsledamöter ska undvika att anklaga varandra för att ljuga.
Han hade redan ingripit en gång tidigare sedan en man på läktaren försökt lägga sig i debatten, vilket inte är tillåtet.
I debatten anklagade oppositionen regeringen för att kasta ut människor ur försäkringen och ta ersättningen ifrån dem.
-Er politik skrämmer och oroar. Människor begår självmord på grund av er politik, sade Vänsterns LiseLotte Olsson.
Öppnar för fler ändringar
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson utesluter inte att det kan komma fler kompletteringar i sjukförsäkringen utöver de som majoriteten i utskottet nu lägger fram.
Sjukfrånvarons politik
Den höga sjukfrånvaron i Sverige har varit en politisk huvudvärk i över ett decennium. Kostnaderna utgör en betydande del av statsbudgeten och är nästan tre gånger så hög som för hela rättsväsendet.
Under den socialdemokratiska regeringen ökade sjukfrånvaron dramatiskt hösten 1997. 2002, då den faktiskt började minska igen, blev frågan het i valrörelsen. Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson fick då kritik för att ha antytt att alla kanske inte var sjuka på riktigt. Trots S-kritiken lät den socialdemokratiska regeringen därefter utreda en ny brottsrubricering för fusk i trygghetsförsäkringarna.
Effekterna av den kraftiga ökningen på 90-talet lever kvar än i dag. Minskningen sedan 2002 har i stort sett motsvarat ökningen av personer med sjuk- eller aktivitetsersättning (tidigare förtidspension). Av de 543 100 personer som 2008 hade den typen av ersättning, har en fjärdedel tillkommit bara de senaste fem åren.
I valet 2006 gjorde allianspartierna stor sak av det så kallade utanförskapet, där dessa människor utgör en betydande del. Socialdemokraterna fick kritik för att sjukskriva bort människor ur arbetslöshetsstatistiken. Och det är med den nu så hårt kritiserade reformeringen av sjukförsäkringen som man säger sig vilja åtgärda problemen.
TT