Ewa Skoog Haslum, chef för Försvarsmaktens operationsledning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ewa Skoog Haslum, chef för Försvarsmaktens operationsledning, tror att Ryssland har möjligheten att iscensätta en miljökatastrof till havs. Foto: SVT / TT

Försvarets scenario: Ryssland kan iscensätta miljökatastrof till havs

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten och Kustbevakningen varnar för att Ryssland kan använda sin skuggflotta – för att iscensätta en miljökatastrof.

I båda myndigheterna planerar man nu för att ett sådant scenario i värsta fall kan bli verklighet.

– Vi måste förbereda oss för att det är en antagonist som vill oss illa och inte bara en olycka, säger Ewa Skoog Haslum, chef för Försvarsmaktens operationsledning.

De föråldrade fartygen i Rysslands skuggflotta rör sig ständigt fram och tillbaka över Östersjön, fulltankade med ryska bränsleprodukter.

Nu varnar flera myndigheter för att Ryssland med vilje skulle kunna iscensätta en miljökatastrof – som ett led i ett eskalerat hybridkrig mot väst.

– Ja, det skulle kunna vara en pusselbit eller ett spelkort som en antagonist kan spela ut, att man iscensätter en olycka eller en skada, säger Ewa Skoog Haslum, som är chef över Försvarsmaktens olika operationer och insatser.

”Måste förbereda oss”

På Försvarsmakten finns en planering för att fartyg kan användas som vapen riktade mot miljön i Östersjön.

– Vi har omfallsplaneringar till vad som kan tänkas ske, vi måste förbereda oss för att det är en antagonist som vill oss något illa, och att det inte bara är en olycka, säger Ewa Skoog Haslum, som är mycket oroad över riskerna:

– Det som oroar mig mest just nu är miljösituationen ute till sjöss.

Kustbevakningen har huvudansvaret för att bekämpa miljökatastrofer till havs och även här arbetar man utifrån att en miljökatastrof i värsta fall kan iscensättas.

– Vi jobbar med alla möjliga tänkbara scenarion och det finns på bordet att man skulle kunna använda fartyg för antagonistiska angrepp, och använda miljökatastrofen som ett hybridverktyg, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör på Kustbevakningen.

Deltar i Nato-insats

På Kustbevakningen har man beredskap för olika händelseutvecklingar – men bara till en viss gräns:

– Vi måste träna och öva för den här typen av scenarier och vår fartygsflotta är dimensionerad för att hantera stora miljöutsläpp, men skulle det hända att det kommer flera parallella sådana så kommer vi att behöva anstränga våra resurser till det yttersta.

Ett sätt för Kustbevakningen att dämpa riskerna är samverkan med andra nationer, till exempel genom att bistå i den Nato-insatsen Baltic Sentry på Östersjön som inleddes i dag.

– Vi biträder Nato-insatsen med fyra fartyg och har ett antal fartyg i beredskap.

Kustbevakningen kommer att delta som civil aktör och står inte under Natos befäl.

– Det är första gången för vår del som vi ingår i en sådan operation, som allierad, säger Lena Lindgren Schelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.