Mats Knutson: Väntad uppgörelse med viss risk

Uppdaterad
Publicerad

Vilken är den viktigaste förändringen jämfört med dagens sjukförsäkringssystem?

-Att den bortre tidsgränsen på 550 dagar avskaffas. Samtidigt är utformningen av uppgörelsen helt väntad. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit samstämmiga i sin kritik av regeringens förändringar i sjukförsäkringssystemet, så det har inte varit svårt för dem att komma överrens.

Vilket av de tre partierna har fått störst genomslag för sin politik?

Sjukskrivna utförsäkras

-Det går inte att utse vinnare och förlorare i den här uppgörelsen eftersom partierna varit så rörande eniga. Regeringen gör sitt bästa för att få uppgörelsen att framstå som en seger för Vänsterpartiet, men man kan lika gärna påstå att det är Socialdemokraterna eller Miljöpartiet som lyckats driva igenom sina förslag.

Vilka är svagheterna i uppgörelsen?

-Utan tvekan att oppositionen inte preciserar hur reformen ska finansieras. Att höja taket för ersättningsnivån, starta en rehabiliteringsfond, ta bort tidbegränsningen och göra så att fler människor omfattas av sjukförsäkringen kostar förstås pengar. Det kommer att krävas skattehöjningar och där är partierna inte lika ense. Det finns också en risk att man återfår de långa sjukskrivningstiderna och förtidspensionerna från 90-talet.

Vad säger den om förmågan att enas som ett regeringsalternativ?

-Det är viktigt att oppositionen kommit överrens och har ett konkret alternativ som väljarna kan jämföra med regeringens politik. Det gör det också svårare för regeringen att göra en poäng av den rödgröna splittringen. Samtidigt återstår det många svåra politikområden att enas på. Bland annat höjningar av förmögenhetsskatten, bolagsskatten, inkomstskatten och arbetsgivaravgifterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukskrivna utförsäkras

Mer i ämnet