Och med den ekonomiska krisen i Europa och världen som bakgrund talade Reinfeldt vid partistämman i Örebro på torsdagen om pragmatism, trygghet och om att Moderaterna ska vara samhällsbärare och företräda allmänintresset.
Att partistämman fått namnet ”Tillsammans” är förstås ingen tillfällighet. Bilden av ett parti i förändring, där lyssnandet är viktigare än den egna politiken, ska bekräftas och målet är att ytterligare sänka trösklarna till partiet för att i nästa val kunna fortsätta locka väljare över blockgränsen.
Kritik mot särintressen
Reinfeldts kritik mot särintressen ska också tolkas som att partiet vill försöka göra sig kvitt de gamla banden till storfinansen och näringslivet. I stället talar moderatledaren om vikten av sammanhållning, jämlikhet och rättvisa i samhället.
Moderaternas förflyttning in mot mitten i svensk politik har onekligen varit en framgångsrik strategi. I valet 2002 fick Moderaterna 800.000 röster. Därefter tog Fredrik Reinfeldt över och i valet 2010 fick partiet 1,8 miljoner röster. Självsäkerheten är det alltså inget fel på när partiledaren från talarstolen pekar ut målet; valvinst både 2014 och 2018.
Men budskapet till de egna är tydligt. Partiet får inte slå sig till ro utan måste fortsätta att lyssna på väljarna och utvecklas i samklang med väljarkåren. Fredrik Reinfeldt vill ha en fortsatt breddning av partiet.
Inga omvälvande visioner
En vinnande formel som i talet skisserades av moderatledaren bygger på ett lyssnande politiskt ledarskap, starka samhällsinstitutioner, politiska idéer, javisst, men inga omvälvande visioner och slutligen stöd till de svaga i samhället, det moderatledaren brukar kalla ”sammanhållning”.
Torsdagens tal är en logisk fortsättning på de steg han och partiet tagit de senaste åren inåt den politiska mitten. Men efter valet 2010 har kritiken i borgerliga kretsar tilltagit om att Moderaterna saknar nya idéer och visioner för framtiden, men den kritiken avfärdas i dag bryskt av partiledaren. Politikens uppgift är inte de stora visionerna, utan i stället att lyssna på medborgarnas behov, menar han.
Alla inte tillfreds
Men långt ifrån alla moderater är tillfreds med att lyssna på en partiledare som avfärdar starka konservativa och liberala ideologer som näst intill samhällsfarliga. Andra skakar på huvudet när han ifrågasätter konsumtionssamhället, hyllar jämlikhet och rättvisa och efterlyser ökad jämställdhet mellan könen.
Moderaternas politiska resa applåderas långt ifrån av alla i partiet, men så länge valresultaten går Reinfeldts väg kommer sannolikt inga större protester att höras.