De 30 forskarna, som samtliga ingår i gruppen Vetenskapsforum covid-19, skriver att hypotesen att barn sällan smittar andra ifrågasätts i ny forskning.
Barn mår bäst i skolan
Huvudargumentet för att skolorna ska hållas öppna är tungt skriver artikelförfattarna. Det handlar om att barn mår bäst när de får gå i skolan.
Men regeringen och Folkhälsomyndigheten har också baserat besluten att hålla skolorna öppna på det faktum att barn sällan blir svårt sjuka, och ofta genomgår infektionen helt utan symtom. Samt på hypotesen att barn sällan smittar andra, enligt forskarna.
”Mer kunskap har inhämtats under hösten, och även om en del av frågorna kvarstår, och konsensus inte råder, så pekar alltmer nu på att även skolbarn, inklusive grundskolebarn, kan vara effektiva smittspridare.”, skriver man.
Bevis i FHM:s rapporter
Ett tecken på att skolbarn kan vara effektiva smittspridare går att finna i Folkhälsomyndighetens veckorapporter, skriver man.
I en sådan rapport framgår att mellan vecka 47 och vecka 50 var grundskolan den viktigaste miljön för coronautbrott i miljöer för allmänheten. Under en av dessa veckor stod grundskolan för 45 procent av alla coronautbrott, skriver man.
Folkhälsomyndighetens kommentar till siffrorna har varit att ”erfarenheter som delats från regionernas smittskyddsenheter avseende smittspårning visar att personal i skolan oftare smittas av sina kollegor och mer sällan av eleverna”.
Det svaret ifrågasätts dock av de 30 forskarna som påpekar att inget underlag för ett sådant påstående presenterats. Gruppen skriver vidare ”att lärarrummen skulle utgöra en sådan förhärskande smitthärd att dessa ensamt skulle stå för 45 procent av landets utbrott i allmänna miljöer trotsar allt förnuft.”
Tegnell: Pågående dialog
Under tisdagens presskonferens fick Anders Tegnell frågan vad han tänker om en eventuell stängning av högstadieskolorna. Något som bland annat förordats av smittskyddet i Blekinge.
– Vi har en pågående dialog med Skolverket och regeringskansliet för att diskutera hur man möjligen skulle kunna göra det utan att få alltför stora skadeverkningar. Det är en väldigt stor skillnad mellan högstadium och gymnasium när det gäller möjligheten och kapacitet att bedriva undervisning på distans. Det är inget lätt avvägande men vi har en dialog för att försöka landa i en bra modell.
Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro Universitetssjukhus och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet, säger att han förstår forskarnas oro, men att han inte tycker det är befogat att stänga grundskolorna:
– De hänvisar till ett par stycken artiklar. Jag tycker att en översiktsartikel i en av JAMA-tidskrifterna strax före jul var betydligt bättre, det gick igenom 54 artiklar sammanlagt som visade att barn smittar mindre än vuxna och att personer utan symptom – och där har vi många barn – smittar betydligt mindre än de som har symptom. Sammantaget tycker jag att vi bör behålla grundskolorna öppna, säger han.