Den så kallade 5:2-dieten, som kortfattat går ut på att man lever på 500 kalorier under två av veckans dagar för att äta normalt under de övriga fem, har sedan den presenterades förra året blivit alltmer populär.
Effekterna av dieten har nu analyserats av en forskargrupp vid Karolinska Universitetssjukhuset, som under sex månaders tid följt 100 försökspersoner. Resultaten visar att hela 90 procent av deltagarna gått ned i vikt under den aktuella perioden, och allra bäst har metoden fungerat för deltagarna med högt blodsocker och övervikt .
Kan vara farlig
Men den enormt populära 5:2-dieten har också mött kritik för att den för personer som lider av någon form av underliggande ätstörning kan leda till att beteendet återigen triggas igång av pendlandet mellan fasta och ett mer eller mindre obegränsat matintag.
Enligt Malin Sjöström, kommunikationsansvarig på Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar, är det inte enbart farligt för personer som tidigare haft problem med ätstörningar att pröva dieten, den innebär även en stor risk för personer som är på väg att utveckla en ätstörning för första gången.
– Som privatperson kan jag kan ju säga att jag tycker att det känns farligt. Att laborera mellan att äta och ha fastedagar på detta sätt, gör ju att kroppens normala signalsystem sätts ur balans. Vi slutar att lyssna på det som vår kropp faktiskt förmedlar. För mig såg det ut precis så här, jag åt mycket vissa perioder för att sedan ha dagar när jag inte gjorde det. Då kallades det inte 5:2 utan hetsätningsstörning. Det är också lätt att man flyttar gränserna, snart kanske det inte räcker med två fastedagar.
”Ändrade rekommendationer”
Malin Sjöström poängterar att man från Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar överhuvudtaget avråder från alla slags dieter, och det gäller självklart även 5:2-dieten.
– Jag tänker på att man varnar människor som tidigare drabbats av en ätstörning att inte pröva dieten, men att man inte varnar de som inte redan har en ätstörning eller ligger i riskzonen att utveckla en sådan från att testa den. I det här fallet laborerar man med kroppen och stänger av dess sätt att kommunicera, vilket är farligt. Jag har hört talas om folk som går upp mitt i natten och äter mackor efter att de två fastedagarna är över.
Enligt Malin Sjöström kan 5:2-dieten leda till att man förflyttar sina gränser för vad som är ett sunt beteende i syfte att öka glädjekickarna.
– Det är så många som pratar om den här dieten, och man kan till exempel höra på tunnelbanan att: ”I dag är min fastedag, men i morgon då ska jag äta igen”. Det kan trigga personer att flytta sina gränser.
Stort problem bland unga
Malin Sjöström påpekar att många unga redan mår dåligt av det hon själv kallar för dietpropagerandet i dagens samhälle, något man på Frisk & Fri tydligt märker.
– Rent generellt märker vi en stor oro, och många mår ännu sämre av den här typen av propaganda. Vi på föreningen ser ett ökart behov av stöd och många unga söker sig hit. Forskningen visar även att hela 81 procent av alla tioåringar är rädda för att gå upp i vikt, och den här ökade viktmedvetenheten hos unga beror mycket på att barn gör som vi gör. Och nu får de hela tiden i sig dietpropaganda via media och via familjen.