Fem saker du behöver veta om drunkning

Uppdaterad
Publicerad

Har man andats vatten har man varit med om en drunkning, sedan är det tiden som avgör om man överlever eller inte. Det säger Andreas Claesson som är ambulanssjuksköterska och forskar om drunkning. Här är fem saker du behöver veta om drunkning.

1. Andas man vatten är man med om en drunkning

Vi är gjorda för att andas luft. Om man andas vätska drabbas man av livshotande syrebrist. Har man andats vatten har man varit med om en drunkning, sen kan man överleva eller dö av det – det är tidsförloppet som avgör. När man andas vatten får man kraftiga andningsimpulser vilket gör att man tar fulla andetag upp till en minut, sedan blir man medvetslös och andningen slutar. Sedan slutar hjärtat att slå eftersom musklerna inte får någon energi. Hjärtat stannar efter två minuter. Har man varit under ytan mer än tio minuter är chansen att överleva liten.

2. Flera orsaker bakom drunkning

Det finns många orsaker till att man inte kan hålla sig ovanför vattenytan. Bristande simkunnighet och kraftig berusning som leder till försämrad motorik och sämre omdöme är två av dem. Det kan också finnas bakomliggande sjukdomar som förklarar drunkningsolyckor, som stroke, epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom. Avsaknad av flytväst gör också att man blir nedkyld snabbare.

3. Människor i närheten är avgörande för överlevnad

Syrebristen skadar hjärnan och det är bråttom. Efter 10 minuter under vattenytan är det nästan ingen som överlever – därför är människor i närheten helt avgörande för överlevnad. Det är inte ett team av läkare som kommer att rädda livet på en person som drunknat, det är de som befinner sig i närheten.

4. Den som överlever drunkning kan få hjärnskador

Det händer att unga människor och barn som inte är simkunniga hamnar på botten av en bassäng eller pool och när man får upp dem är de svårt hjärnskadade. Hjärnskadorna kommer av syrebristen. För att förebygga drunkningsskador måste människor lära sig hjärt-och-lungräddning så att personerna som drabbas kan räddas tidigt.

5. Du behöver inte vara rädd för ”sekundär drunkning”

”Sekundär drunkning” är en term man använder på intensivvårdsavdelningen, men det har man kraftiga symptom på innan. Om man har hamnat under vatten och andats vätska och får en så kallad kallsup kan man få lite vatten i lungan. Då kommer man att få symptom som hosta, snabb andning, trötthet och blekhet. Är det så att ens barn har hamnat under ytan och hostar vatten, gurglar eller är blå om läpparna ska man inte åka hem och lägga sig, man ska ringa ambulans, men det är inte så att man badar och har kul och sedan en vecka senare dör man. Det är en myt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.