SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på era frågor i en chatt. Foto: SVT

7 frågor och svar med Elisabeth Marmorstein om det politiska läget just nu

Uppdaterad
Publicerad

Kan talmannen hoppa av sitt uppdrag? Kommer S kunna acceptera L och C:s hårda krav? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarar på frågor om hur det politiska läget ser ut just nu.

1. Det pratas mycket om att Löfven och Lööf ska kommunicera och komma överens. Hur mycket är det dem som bestämmer och hur mycket partierna emellan?

– Ingen partiledare bestämmer på egen hand. Men det är de som för samtalen även om personer på andra nivåer också diskuterar förstås, inte minst sakfrågor. Både Löfven och Lööf har ett brett mandat från sina partier i ryggen. Men det är klart, skulle Löfven gå för långt åt höger så skulle delar av hans parti och inte minst LO, protestera högt.

2. Varför kan inte KD och M tolerera Annie Lööf som statsminister?

– Om alliansen ska bilda regering så tycker M att de, som största parti, ska ha statsministerposten, detsamma gäller Socialdemokraterna om de ska ingå i en regering. Problemet är väl egentligen att S, SD och V knappast skulle tolerera en alliansregering mer bara för att Lööf var statsminister. Detta har ju Lööf själv konstaterat i sin sondering. Så även om Kristersson och Ebba Busch Thor skulle säga ja, får en sådan regering svårt att tillträda.

3. Det sägs i media att om inte S, L och C kommer överens, kommer konsekvensen bli att man släpper fram Ulf Kristersson att bilda regering. Men den möjligheten har ju redan prövats? Eller skulle L och C plötsligt acceptera en regering med stöd av SD?

– Jag har mycket svårt att se att C och L skulle ändra sig och acceptera en regering med stöd av SD. Det skulle bli en väldigt svår svekdebatt, svårare än den som blir om man samarbetar med S. Det beror ju på att både C och L sade nej till Kristersson av djupt ideologiska skäl, de menade ju att en regering som behöver aktivt stöd av SD hotar den liberala demokratin. Det är svårt att backa på.

4. Har talmannen möjlighet att hoppa av sitt uppdrag? Att misslyckas som talman vore en historisk händelse.

– Att misslyckas vill förstås inte talmannen. Mitt intryck av honom är att han kommer försöka fullfölja det uppdrag han har.

5. Hur ska S kunna säga ja till alla krav från C och L, när vissa krav är så borgerliga att arbetarrörelsen kommer att sparka bakut?

– Att S skulle säga ja till alla krav rakt av är det nog ingen som tror, inte ens Centerpartiet. De har satt ett väldigt högt pris på sitt utgångsbud, var det landar kommer vi veta kommande dagar. Det kan ju förstås sluta med att C och L trycker rött för Löfven och då tar vi ännu ett steg mot ett extraval.

6. C och L kommer inte ingå i en S-ledd regering, om de släpper fram Löfven, blir det under hård bevakning. Är det verkligen så att Löfven vill regera på nåder? Det måste finnas gränser, även för honom?

– Det är klart att det finns en gräns även för Stefan Löfven, en del av de krav som C och L ställer är ju så långtgående, så skulle han gå med på det rakt av, så lär det inte bli muntert på första maj. Samarbeten måste ju bygga på att båda parter vinner något. Med det sagt, Löfven är villig att göra en hel del eftergifter för att fortsätta regera. Dessutom skulle ju blockpolitiken luckras upp och alliansen begravas, vilket har varit ett av hans mål under lång tid.

7. Kommer det bli en regering innan jul?

– Det där är en 10 000 kronorsfråga, men med den här veckans utveckling har ju chansen för det ökat markant.

Läs hela chatten med Elisabeth Marmorstein här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.