70 år sedan tysktågen rullade genom Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarhelgen var det 70 år sedan den tyska beväpnade ”Engelbrecht-divisionen” började rulla på svenska järnvägar. Genomfarten har blivit ett besvärligt kapitel i svensk historia. Rapport har träffat den sista i dag levande officeren som var med.

-Folk vinkade åt oss när vi vevade ner fönstren, minns Karl Otto Böttcher, 92.

Närmare två miljoner tyska soldater tilläts resa på svenska järnvägar, i SJ-vagnar, mellan åren 1940-43. De allra flesta var permissionslediga soldater på väg till eller från Norge, som var ockuperat.

Midsommarhelgen 1941 rullade den enda beväpnade divisionen, som var redo för direkta strider mot sovjetiska trupper i östra Finland. 15.000 man färdades i 106 tåg från Oslo-området via Värmland upp till Haparanda och över till Torneå.

”Såg fram emot Finland”

-Vi var unga och orädda och såg fram mot att resa till Finland, säger Karl Otto Böttcher som var löjtnant i armén.

Böttcher minns de fyra dagarna genom Sverige som enbart positiva – där svenskarna uppträdde vänligt:

-Vi tyckte vi reste genom ett vänligt land. Folk vinkade när vi vevade ner fönstren. Vi vinkade förstås tillbaka.

-Men vi visste att det även fanns folk som tyckte illa om oss, vänsteranhängare och kommunister, men på min resa inträffade inga incidenter.

Böttcher berättar att det förutom kortare raster dagligen erbjöds minst ett varmt mål med mat tillagad av den svenska Lottakåren.

-Vi var imponerade av lottorna, som vi tyckte var vackra, säger han.

Vid ett tillfälle erbjöds befälen ombord på Böttchers tåg att kliva av och äta en lunch med svenska officerare i en restaurang på ett stationsområde.

Förstår du att det fanns folk som tyckte illa om att se beväpnad tyck trupp i Sverige?

-Oh ja, men jag tycker det är fel att säga att det var en svaghet, eller att den svenska regeringen böjde sig för nazisterna, det är fel. På så sätt lyckades Sverige behålla sin neutralitet.

-Det värsta som annars kunde ha hänt vore ju att Hitler tappat förståndet och bombat Sverige, vilket jag verkligen hoppas att han aldrig övervägde.

Stora delar av ”Engelbrecht-divisionen” slogs sedan ut, både vid strider i Norge och på kontinenten under slutfasen av kriget.

Karl Otto Böttcher har på äldre dagar semestrat i Sverige och har flera svenska vänner.

-Sverige är fantastiskt, säger han.

Thomas Tynander

thomas.tynander@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.