Mörkertalet är stort, men Kriminalvården bedömer att det finns personer från 80 kriminella nätverk intagna på svenska fängelser och häkten. Utöver de åttio anar man att det kan finnas fler nätverk representerade, men att dessa inte är namngivna.
– Alla de 80 som vi tagit med beräknas som aktiva. Men det skiljer sig vilken typ av nätverk det är. Definitionen vi arbetat med är att det ska vara ett definierat nätverk, som till exempel har ett namn, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården till SVT Nyheter.
Har i högre utsträckning ett myndighetsförakt
Kriminalvården uppger också att sex procent av de intagna i Sverige har en relation till kriminella nätverk och man upplever att dessa personer i högre utsträckning har ett myndighetsförakt.
”Risken för försök till otillåten påverkan mot myndighetens personal är hög på grund av det ökande inflödet av klienter med kopplingar till organiserad brottslighet”, skriver Kriminalvården i ett pressmeddelande.
Hot och våld mellan de intagna har ökat
I pressmeddelandet skriver man också att de intagna i allt större utsträckning är benägna att använda våld. Hotet och våldet mellan de intagna har också ökat.
För att förebygga konflikter och problem till följd av representationen av kriminella nätverk arbetar Kriminalvården med strategisk placering av fångar, skriver man i pressmeddelandet.
– Inledande skaffar vi information om den organiserade brottsligheten och konflikter mellan individer och nätverk. Detta för att kunna placera intagna rätt, säger Niklas Bellström.
– Det är inte helt lätt givetvis, utan vi arbetar med underrättelseverksamhet i samverkan med andra myndigheter.