87-åriga Lidiia flydde från Kiev – utvisas efter nytt avslag

Uppdaterad
Publicerad

Mars 2022 flyr 87-åriga Lidiia Prokhrenko från kriget i Ukraina till Sverige. Här har hon bott hos sin dotter Zhanna och hennes man Jan Erik sedan dess. Men om fyra veckor ska hon utvisas till Ryssland efter att Migrationsdomstolen gett avslag på hennes omprövning.

– Svenska läkare har intygat att ett avbrott i min multisjuka klients vårdkontinuitet kan komma att få dödlig utgång, skriver Lidiias advokat Cemal Özkan till SVT.

Innan Lidiia flyttade till Rättvik hade hon bott i Kiev i 15 år och fått permanent uppehållstillstånd. Ändå ska hon utvisas till Ryssland, där hon är född – och fortfarande har medborgarskap.  

I somras fattade Migrationsverket beslut om utvisning till Ryssland då Lidiia bedöms ”ha en stark anknytning till sitt hemland Ryssland”. Beslutet överklagades och Migrationsdomstolen krävde att utredning skulle göras om. 

Nu meddelar Migrationsverket att man gett avslag på omprövningen. Om senast fyra veckor måste hon lämna landet. 

– Hon är jätteledsen och jätterädd. Det finns två alternativ för vad som kommer hända om hon flyttar tillbaka: fängelse eller mentalsjukhus. Min fru är helt knäckt. Ingenting är roligt, säger Lidiias svärson Jan Erik till SVT. 

Beslutet efter SVT:s bevakning: Mycket nedtonad roll

Under tiden har Lidiias hälsotillstånd gradvis förvärrats. Enligt läkarintyg lider hon av högt blodtryck och viktförlust. Intyg som Migrationsverket tagit del av.  

Man motiverar avslaget bland annat med att hennes släkt som strider mot Ryssland i Ukraina, inte innebär en särskild risk för Lidiias säkerhet. Man skriver även att artiklar som skrivits om hennes fall, bland annat hos SVT, inte gör henne till en person av “intresse för ryska myndigheter” då man menar att Lidiia haft en “mycket nedtonad roll i de åberopade artiklarna”. 

– Artiklarna är trots allt personporträtt av Lidiia där hennes namn framgår i huvudrubriken med fotografier och detaljerade beskrivningar av henne livssituation som krigsflykting från Ukraina. I artiklarna kritiserar hon kriget. Bara det kan ge henne fängelse i Ryssland, skriver Lidiias advokat Cemal Özkan till SVT. 

Migrationsverket: Politiska direktiv styr

Migrationsverket kan inte kommentera Lidiias enskilda ärende, men uppger att man överlag tittar på personens anknytning till Sverige och dess familj när man beslutar om utvisning. Presschef Annica Dahlqvist understryker hon att anknytningsbestämmelserna inte utformas av Migrationsverket – utan regeringen.

– Rent politiskt har man ju velat förändra reglerna för vilka som ska få komma till Sverige. Nu har man högre krav på beroendeförhållande, och vi ser förslag på att det inte ska vara möjligt alls att få hushållsgemenskap, säger hon.

I en tidigare version stod det att Lidiia även har ukrainskt medborgarskap, vilket inte stämmer.

Lidiia Prokhrenkos bakgrund

Lidiia Prokhrenko är född 1935 i dåvarande Sovjetunionen. Största delen av sitt liv har hon bott i ryska staden Belgorod som ligger vid gränsen mot Ukraina. Hon är medborgare i Ryssland och har permanent uppehållstillstånd i Ukraina.

Lidiias dotter Zhanna gifte sig med en ukrainsk man och år 1994 flyttade paret till Kiev, tillsammans med Lidiias barnbarn. Zhanna är medborgare i Ukraina.

För 15 år sedan flyttade Lidiia till Kiev permanent, och återförenades med familjen. Men hon är fortfarande rysk medborgare och får pension från Ryssland.

I mars 2022 evakuerades Lidiia till Sverige. Sedan dess har hon bott hos sin dotter och hennes svenska man i Rättvik.

I somras fattade Migrationsverket beslut om att utvisa Lidiia. I sitt beslut skriver Migrationsverket att Lidiia Prokhrenko bedöms ”fortfarande ha en stark anknytning till sitt hemland Ryssland” för att hon är rysk medborgare, ”har arbetat på en bank i Ryssland och får sin pension från Ryssland”.

Enligt läkarintyget lider hon av högt blodtryck och viktförlust, vilket kräver livslång medicinsk behandling. Alla dessa intyg har Migrationsverket tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.