Två personer arbetar vid ett bord i en fabrik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Saabs vapenfabrik i Karlskoga, där man tillverkar tändrör som används i granater för vapensystemet Carl Gustaf. Trots att fabriken är ny, pågår redan ytterligare utbyggnad. Foto: David Westling/SVT

Högtryck i svenska försvarsindustrin –produktionen tar flera år att skala upp

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftigt ökade efterfrågan på försvarsmateriel har satt försvarsindustrin under stor press. Saab, som befinner sig i en expansiv tillväxtfas, förutspår att det kommer att ta flera år att anpassa produktionen till de nya behoven.

– Ingen i sektorn är van vid att röra sig så snabbt som vi måste nu, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Kriget i Ukraina och den senaste tidens signaler från USA om att den transatlantiska länken inte längre är lika stark har lett till en kraftigt ökad efterfrågan på försvarsmateriel i Europa. Så sent som i onsdags meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de vill låna 300 miljarder kronor för att stärka försvaret.

Försvarskoncernen Saab, Nordens största försvarstillverkare, har dock redan nu fulla orderböcker för de kommande tre till fem åren.

– För tillfället har vi fullt i orderböckerna, men vi investerar kontinuerligt för att möta framtida behov, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Fyrdubblad produktionskapacitet

För att upprätthålla den överenskomna leveranstakten med beställande länder är bolaget nu i färd med att fyrdubbla sin produktionskapacitet för markstridsvapen. Men att växla upp tar tid. Bolaget räknar med att det kommer ta två till tre år innan denna kapacitet nås fullt ut.

– Att få nya maskiner på plats, ordna lokaler och hantera hela kedjan med underleverantörer tar tid, säger Görgen Johansson.

Han menar att det kommer att ta ännu längre tid, upp till tio år, att svara mot EU:s investeringsplaner på 800 miljarder euro.

Prioriterar inte mellan kunder

Enligt Johansson har Sverige varit framsynt och lagt långsiktiga beställningar sedan en längre tid tillbaka. Det faktum att Saab är ett svenskt företag innebär dock inte att Sverige kan gå före i kön.

– Jag prioriterar inte mellan mina kunder. De som beställer först får sina leveranser först, säger han och tillägger att länder samtidigt kan komma överens sinsemellan om att fördela produktionen på ett annat sätt.

För att snabbare kunna möta den ökande efterfrågan önskar han effektivare tillståndsprocesser, exempelvis för att kunna bygga nya fabriker. Han efterfrågar också längre framförhållning på beställningar och kontrakt från Sverige och EU.

– Det skulle hjälpa oss med långa avtal som gör att vi kan veta hur stor kapacitet vi ska bygga upp. Det blir ännu enklare om länderna i Europa går samman så vi kan göra det här tillsammans med övriga industrin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.