Aldrig förr har så många barn och ungdomar i Sverige medicinerats med centralstimulerande läkemedel som nu och antalet personer med adhd-diagnos är rekordstort.
En av dem är Emelie som i en intervju här i SVT berättar att för henne har läkemedelsbehandlingen varit till stor hjälp.
-När jag tog min medicin kunde jag koncentrera mig helt och hållet på en sak, även när det dök upp saker vid sidan om som distraherade mig, berättar Emelie.
Narkotikaklassad medicin
Förskrivning av centralstimulerande medicin till barn och ungdomar med adhd är kontroversiellt och har till och från varit föremål för debatt eftersom det rör sig om narkotikaklassade mediciner.
Henrik Pelling är överläkare i barnpsykiatri och han tror att förklaringen till att allt fler svenska barn och ungdomar får den här behandlingen är för att medicinerna är så effektiva.
-Den ökade förskrivningen beror på att medicinerna ger så gott resultat. Har man gjort en noggrann utredning och konstaterat adhd då finns det all anledning att pröva läkemedel eftersom det underlättar livet för den drabbade, säger han.
Det ökade antalet adhd-diagnoser och det faktum att användandet av läkemedel bland barn och unga fördubblats de senaste fyra åren har gjort att Läkemedelsverket och Socialstyrelsen beslutat att noga följa utvecklingen.
Emilie fick skärpt koncentration
Emelie har nu skolåren bakom sig och hon har tagit studenten.
-Tidigare såg jag fram emot skolstarten men ändå inte, på något sätt, eftersom jag kände att det inte skulle funka som jag ville, berättar Emelie.
Den centralstimulerande medicinen skärpte Emelies förmåga att koncentrera sig samtidigt som hennes impulskontroll ökade. Behandlingen underlättade för henne att klara av skolan.
-Förr kunde de här barnen gå genom hela skoltiden utan att få någon hjälp alls och i bland klassades de som bråkstakar. Det är bra att de barn och ungdomar som behöver ha centralstimulerande för att kunna koncentrera sig bättre får den hjälpen, säger Catrina Jalmelid som är psykiatrisjuksköterska.
Adhd-medicinering för barn och unga är alltjämt en omstridd fråga och inställningen varierar mellan olika delar av landet.
På Gotland, där Emelie bor, är adhd-behandling med mediciner vanligast. 3,4 procent av alla gotländska barn och ungdomar tar medicin. I Jönköping är det inte ens en procent som får behandling. 0,8 procent av barn och unga i Jönköping tar adhd-medicin.
-Undersökningar pekar mot att mellan 3-6 procent av alla barn och ungdomar lider av adhd och det är väl där vi så småningom kommer att hamna när det gäller behandling med läkemedel, säger Henrik Pelling.