• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix

Rekordmånga barn tar adhd-medicin

Uppdaterad
Publicerad

Andelen barn som tar medicin mot adhd för att klara av sin vardag och skolgång har aldrig varit så hög som nu. Under de senaste fyra åren har användarna mer än fördubblats, visar nya siffror som SVT Nyheter tagit fram.

I samma takt som allt fler utreds för diagnosen adhd ökar användandet av så kallad adhd-medicin, visar siffror från Apotekens service AB.

Under de fyra senaste åren har användandet av såna mediciner, oftast är det Ritalin eller Concerta, mer än fördubblats bland svenska barn.

Numera går det åt nästan 14 dygnsdoser per 1.000 barn mellan 0 och 17 år i Sverige. Det innebär att knappt 1,4 procent av alla barn tar någon adhd-medicin varje dag. En del tar kombinationer av flera.

–Det här beror helt enkelt på att medicinen fungerar så bra för de här barnen, säger Henrik Pelling, överläkare i barnpsykiatri vid Uppsala akademiska sjukhus.

Den centralstimulerande medicinen hjälper barnen att öka sin koncentrationsförmåga och bättre kontrollera sina impulser. Han tycker därför att det efter att en noggrann adhd-utredning, som verkligen slagit fast att adhd är problemet, finns all anledning att prova.

Varierar mellan länen

Hur mycket adhd-medicin som används bland barn varierar mellan länen i landet. Genomsnittet ligger på knappt 14 dygnsdoser per 1.000 barn, men på Gotland är siffran hela 34 per 1.000 och i Jönköpings län är det bara åtta per 1.000 barn.

På Barn- och ungdomsspykiatriska mottagningen i Visby tror man att de höga siffrorna på Gotland beror på att de blivit bättre på att hitta, diagnosticera och hjälpa barn med adhd-problematik.

Kontroversiell medicinering

–Förr fick många ingen hjälp alls, säger Catrina Jalmelid, psykiatrisjuksköterska. Om de hjälps av centralstimulerande medicin tycker jag att vi gör en viktig insats för dem. Men det måste vara ett samarbete mellan oss, skolhälsovården och hela familjen och en del av ett större program – inte det enda som erbjuds.

Medicineringen av adhd har varit ganska kontroversiell, eftersom medicinerna liknats vid amfetamin. Men nu har alltså användandet under flera år ökat så snabbt att både Läkemedelverket och Socialstyrelsen medvetet börjat följa utvecklingen, för att mer i detalj se vilka effekterna blir och hur situationen skiljer sig åt i landet.

Båda myndigheterna har utvärderingar på gång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.